iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министерство на отбраната ще продава оръжия

Министерство на отбраната ще продава оръжия 03_1427102998

Министерството на отбраната (МО) се е прицелило в сегмента търговията с оръжие, като ведомството се готви да пусне на пазара сериозно количество пушки, автомати, пистолети, части за тях и боеприпаси, което със сигурност ще предизвика интереса на оръжейните търговци и колекционерите.

Целта е да се компенсират онези 70 млн. лв., които бяха отрязани от военния бюджет.

Списъците с подготвеното за продажба оръжие са публикувани на сайта на министерството. Продажбата се очаква да стане чрез военното дружеството "Снабдяване и търговия", което се занимава с търговия със стоки с двойна употреба. От МО не дават информация кога, как и на какви цени ще се продава оръжието. Най-вероятно за целта ще бъдат обявени търгове.

Подготвеното за пазара оръжие е събрано от всички поделения в страната на различните видове въоръжени сили. Например от поделенията на Съвместното оперативно командване се продават бойни карабини "Маузер", ловна пушка "ИЖ-54", автомати "Калашников", включително и с калибър 5.45 мм, 7.92 мм карабини "Маузер", ракетни пистолети, немско и съветско производство, пушки "Валтер", "Диана", "Збройовка", "Файверкбау" и "Аншуц". Авиацията също разпродава част от имуществото си - картечници А-12.7 мм, оръдия, цеви и бомбодържатели. Военноморските сили вадят на пазара цял кораб. Най-вероятно става дума за ракетен катер. В списъците са и хиляди различни боеприпаси. Продават се патрони за "Калашников", включително и с трасиращи куршуми, различни изстрели, осколъчни мини, гранати, дистанционни взривателни механизми и противоподводна бомба.

Част от оръжията са приготвени за утилизация, въпреки че за голяма част от тях ще има опашка от западни колекционери. В списъка е проектираният от съветския инженер Ефим Хайдуров спортен револвер "ТОЗ-36", картечни пистолети "Шпагин", "Шмайсер" и "Збройовка", бойни пистолети "Марголин" и "Лангехан". Последният е модел 1913 г. и е разработка на немския инженер Фриц Лангехан. С такива пистолети са били въоръжени щабните офицери в българската армия по време на Първата световна война. Пистолетът е рядък колекционерски екземпляр.

Така освен от имотите от МО се готвят да допълнят приходите си и от продажба на оръжие. По този начин няма да се стигне до големи съкращения, които според първоначалния план достигнаха 4500 щатни бройки. В четвъртък на среща със синдикатите беше решено да се свият разходите на военното министерство с до 20%. Също така ще бъдат закрити и кухи щатни бройки. Вероятно разходите ще се орежат от второстепенните разпоредители на бюджетни средства, каквото е "Снабдяване и търговия".

НАРУШЕНИЯ

МО е подало сигнали до прокуратурата за редица нарушения във военното дружество "Снабдяване и търговия". Единият е за създадена порочна практика от бивш управител, довела до 80 000 лв. загуби. Става въпрос за раздаване на стоково-материални ценности на външни лица с устни заповеди, съхраняване на имуществото на МО на открити площадки, до които са имали достъп и външни лица. Вторият сигнал е за продажба на товарни автомобили на МО с номера на двигатели и шасита, различни от тези на получените от купувача. Третият е за сключване на договор за ползване на хотелски услуги с фирма, която е била собственост на семейство служители - материално отговорни лица в дружеството. Друг сигнал е за плащане на ремонт на чужда собственост. Последният сигнал е за "безстопанственост в особено големи размери от няколко поредни предишни ръководства - сключване на договор за продажба на имущество на МО 3 години след проведен търг".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.