iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър Цветков категоричен - нови конкурси за бусове до София, а дотогава?

Министър Цветков категоричен - нови конкурси за бусове до София, а дотогава?

Скандалът със спрените маршрутки до София се заплете още повече и заплашва да прерасне в гражданско неподчинение. След многобройни срещи на областния управител Иво Петров, ДАИ и кметове до този момент решение на проблема няма. Днес самият министър на транспорта Александър Цветков също отклони категоричен отговор за бърз изход от ситуацията. Движещите се сега бусове са незаконни, трябва да се проведат нови търгове по новите разпоредби, обяви той в сутрешния блок на bTV. А дотогава? Хората няма с какво да отидат на работа, децата не могат да се предвижат до училищата в столицата. Както стана ясно, така ще е поне още месец, ако не и повече. Защо обявяването на конкурси и провеждането им изискват доста време.

Министър Цветанов обвини кмета на Перник, че не са проведени конкурси за линиите, а са възложени на нерегламентирани превозвочи. Лините, които се обслужват от маршрутките обаче, не са включени в транспортната схема на Община Перник, а самата транспортна схема дълго време се обжалваше в съда. Общинската администрация в Перник е внесла в Общински съвет предложение за нова транспортна схема, но до момента тя не е разглеждана в постоянните комисии - връщаше с мотива, че се очакват промените в нормативната уредба.

Днес в Драгичево се прави митинг. От 12 часа. Очаква се да дойдат и жители на околните села, както и на перничани. Всички потърпевши от смяна на законовата база и пълна неяснота как да бъде извършена тя без да страдат хората. При липсата на предложение за алтернатива, много е вероятно протестиращите да побеснеят и да спрат движението по магистралата за София.

Очаква се днес от областната управа да обявят дали има възможност за временно отдаване на курсове по разписание за обслужване на трасетата до провеждането на конкурси. Идеята дойде вчера от губернатора Иво Петров. Той твърди, че кметът на общината Росица Янакиева трябва да обяви конкурсите за постоянен и вече официален превоз до столицата, а не както досега - за специализиран превоз. Градоначалникът пък каза, че топката е в ръцете на областната управа и ДАИ. Къде е истината. Преди години договорите с превозвачите бяха сключени за специализиран превоз, защото законът го позволяваше. Защо няма официални договори за това трябва да отговорят бившите управници на Перник - кмет и областен. Сегашните трябва да търсят бързо решение. Иначе ще усетят удара на народното недоволство.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.