iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Миньорите ще се борят за работните си места

Миньорите ще се борят за работните си места 09_1409577694

Миньорите от рудник "Бабино" в Бобов дол поискаха гаранция за работните си места и изплащане на заплатите за юли. Те обявиха, че ще се борят "с всички позволени и непозволени средства" за запазване на работните си места и призовават управниците на всички нива да вземат мъдри решения по оцеляването и развитието на въгледобива в страната.

Лидерът на КНСБ в минното дружество инженер Любомир Стефанов съобщи, че обстановката в рудника вече се нормализира и над 200 миньори са по работните си места, след като в петък в Екоминистерството разпоредили в ТЕЦ "Бобов дол" да се включи втори енергоблок. Това означава възстановяване на досегашния обем от добив на около 80 000 тона въглища за месец.

Днес се очаква работна група към Екоминистерството и представители на мините да договорят условия, при които ТЕЦ "Бобов дол" до края на тази година да работи с две турбини. Така ще се гарантира работата на около 2300 миньори по рудниците в Бобов дол.

Междувременно беше огласена декларация, че колективите и синдикалните структури на КНСБ в мините "Бобов дол", "Открит въгледобив"-Перник, "Станянци", "Бели брег" и "Чукурово" са в готовност за протестни и стачни синдикални действия. Сред бобовдолските миньори има идея да се предприемат протести в столицата, ако исканията им не бъдат чути и изпълнени.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.