iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Моделът на SOS Детски селища в Дрен ще бъде заменен с нов

Моделът на SOS Детски селища в Дрен ще бъде заменен с нов 02_1424768033

От сдружение SOS Детски селища България представиха стратегия за дългосрочно развитие на селището. Тя цели да даде отговор на сериозните промени в досега познатите модели на грижа за деца в риск, както и в социалното и икономическо развитие по света и у нас.

С международна подкрепа и съдействие на държавните институции, традиционният модел на SOS Детско селище, който бе изграден в село Дрен преди 20 години ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище – общност от приемни семейства и подкрепящи услуги за тях.Организацията е подготвила индивидуална програма за интеграция и подкрепа на всяко едно дете и приемно семейство.

Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата сподели и основните аргументи за подкрепата, която Мрежата за децата предоставя на Сдружение SOS Детски селища. По нейните думи тази трансформация ще подобри възможностите за децата и ще им даде шанс за по-добро образование, по-добра здравна грижа и по-добра професионална реализация. Въпросите за бъдещето на земята, сградите, работата на хората от село Дрен са важни и трябва да намерят своя отговор, но на първо място трябва да са правата, нуждите и интересите на децата, за които семейството е най-добрата среда за развитие на детето, а социалното включване на децата е от първостепенно значение.

"Ние всички работим за по-доброто бъдеще на всяко едно дете", коментира Пламен Стоянов – национален изпълнителен директор на сдружението. " Като професионалисти наша е отговорността да предоставяме грижа, съответстваща на потребностите на децата днес. И ако ние смятаме, че сме отговорни възрастни, ако искаме утре да гледаме без притеснение в очите порасналите вече деца, ако не искаме да чуем или почувстваме техния упрек, че сме ги лишили от възможността да получат добро образование и добри здравни грижи, да общуват свободно със своите връстници и родители, да се радват на щастливо и запомнящо се детство, то днес е моментът да направим всичко необходимо, за да им осигурим и гарантираме тези възможности."

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.