iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Може от догодина пенсиите на миньорите да се плащат само от НОИ

Може от догодина пенсиите на миньорите да се плащат само от НОИ 10_1413959536

Пенсионната система се пита кой да плаща пенсиите на новите пенсионери от първа и втора категория от 1 януари. Има много кратко време, така че най-вероятно ще се удължи действието на сегашните разпоредби, според които НОИ изплаща ранните пенсии, а професионалните фондове да прехвърлят натрупаното по индивидуалните партиди на тези хора към институцията.

При лансирането на такъв вариант преди години обаче експерти предупреждаваха, че това на практика е национализиране на парите на хората в частните фондове. Разработени са и други варианти, според които пенсиите може да се плащат от НОИ и фондовете заедно, както и новите пенсионери сами да избират откъде да получават парите си. Заради липсата на технологично време за въвеждане на нов софтуер например тези варианти изглеждат нереални за 2015 г., признаха експертите.

Възрастта за работещите първа и втора категория обаче ще расте, макар стажът да се запазва. Предлага се до 2029 г. да остане изискването за 10 г. стаж в първа категория и 15 г. във втора, както и 94 точки за жените и 100 точки за мъжете. Възрастта ще расте изпреварващо спрямо тази за трета категория, защото целта е през 2029 г. работещите в I категория труд да се пенсионират 8 години по-рано от масовата категория. За работещите във II категория целта е 3 години по-рано.

За изплащането на пенсиите се предлагат няколко сценария. Първият дава преходен период от 1 или 2 години, в който да важат сегашните условия, тоест пенсията да се плаща само от НОИ. Това би струвало на ДОО за периода 2015-2017 г. допълнителни 126 млн. лв., тъй като от фондовете ще се преведат 61 млн. лв. от индивидуалните партиди на хората.

Вторият вариант предвижда фондовете да започнат да плащат ранните пенсии още догодина за хората, които имат най-малко 10 г. осигуряване в тях за първа или най-малко 15 г. осигуряване за втора категория труд. Пенсията ще се изчислява от НОИ и разликата с наличното в партидата ще се покрива от общественото осигуряване. За останалите ще продължи да действа сегашният режим, т.е. пенсията ще се плаща изцяло от НОИ. "При допускане на дружествата, че в периода до 2020 г. годишно ще се пенсионират със смесени пенсии от ППФ и НОИ около 100-150 души от първа категория труд и около 1000-1500 души от втора категория труд, за периода 2015-2022 г. за доплащане на разликите ще са необходими общо 72.644 млн. лв.", обясняват експертите. Тук обаче липсва време и изградена координация между фондовете и НОИ, признават те.

Третият вариант за ранните пенсии предвижда работещите тежък труд сами да избират откъде да си вземат пенсиите - дали от фонд или от НОИ до 2029 г. Такова право ще се дава на осигурените, които имат пълен период на осигуряване във фонд след 2000 г., а тези със смесен стаж ще си получават пенсия по реда на КСО.

РАЗЧЕТИ

Разходите за пенсии за хората от първа и втора категория труд до 2029 г. с натрупване се оценяват на 2.993 мрлд. лв. От тях за осигурените без вноски в професионален фонд разходите са 1.197 млрд. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.