iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем да кандидатстваве за личен асистент до 9 март по програма на еврофондовете

Можем да кандидатстваве за личен асистент до 9 март по програма на еврофондовете 03_1425476417

На 25 февруари е отворена схемата за лични асистенти по европрограмата за развитие на човешките ресурси. Предложения могат да се подават до 9 март т.г.

Това става ясно от портала за еврофондовете (eufunds.bg). Общият й бюджет е 65 млн. лв., като през тази година са планирани за усвояване 45 млн. лв. Парите трябва да намалят риска хората в неравностойно положение да попаднат в зависимост от институционални грижи и да подобрят качеството им на живот.

Бенефициент по въпросната схема "Нови алтернативи" е Агенцията за социално подпомагане към социалното министерство, която може да си партнира с общините. По нея трябва да бъдат подпомогнати хора с увреждания, такива над 65 г. в невъзможност за самообслужване, семейства на деца с увреждания и самотно живеещи тежко болни лица. Целта е да се подобри техния достъп до социални и здравни услуги и те да се интегрират в обществото.

Лицата с увреждания занапред ще получат право на индивидуален бюджет за ползване на услугата "Личен асистент" и сами ще определят как тя да бъде организирана във времето - до 10 месеца. Те могат да получат до 160 часа услуги от личен асистент на месец. Схемата ще действа до 31 октомври 2016 г.

Най-много евросредства за тази година по програма "Човешки ресурси" са предвидени за схемата за безработни младежи до 29 г. Към тях следва да се насочат 141 млн. лв. за активирането и включването им в дълготрайна заетост. Общо 566 млн. лв. пък са заложените средства за усвояване през тази година по цялата програма.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.