iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мръсният въздух ни убива

Мръсният въздух ни убива 02_1455604084

Фините прахови частици във въздуха са причина за преждевременната смърт на 14 100 българи, като това сочат последните данни на Европейската агенция за околна среда. Общо 430 000 европейци са починали вследствие на заболявания, причинени от праха във въздуха през 2012 г.

„Твърдите частици могат да причинят или да утежнят сърдечносъдовите и белодробни заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. Те могат да причинят и рак“, се казва в доклада.

Оказва се, че България е на осмо място по брой жертви на мръсния въздух на Стария континент. Най-много смъртни случаи има в Германия и Италия – близо 60 000 души от всяка една от страните. В Полша, Франция и на Острова жертвите на фините прахови частици са между 44 600 и 37 800 годишно. В Испания и съседна Румъния преждевременно умират по 25 500 души. Според изследване на европейската екоагенция замърсяването на въздуха намалява живота средно със 7,4 месеца. Експертите са категорични, че ако всички страни-членки на ЕС поддържат замърсяването с фини прахови частици в нормата, това ще доведе до намаляване на смъртните случаи с 144 000 годишно.

В борбата със замърсяването на въздуха България ще разполага с 120 млн. лв., осигурени по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). 111 млн. лв. още бъдат отпуснати на общините още тази година за изграждане на зелени пояси в градовете и подмяната на автобуси от градския транспорт. През третото тримесечие на годината 29-те общините, проблем с качеството на въздуха ще могат да кандидатстват за финансиране на идеите си. Кметовете сами ще решават коя от мерките ще реализират. София, Пловдив, Добрич и Перник вече са заявили намерението си да изграждат още зелени площи. Градоначалниците могат да кандидатстват за филтри за комини за тази част от домакинствата, които се отопляват с въглища и дърва. Именно отоплението с печки на твърдо гориво е сред най-големите замърсители с фини прахови частици, показват данни на Изпълнителната агенция за околна среда.

В същото време трафикът в големите градове смущава съня на половината българи. Това показват данни на последния доклад за състоянието и опазването на околната среда в България. През 2014 година 12 града са станали по-шумни в сравнение с предходната година. Най-сериозен ръст на децибелите има в Ловеч.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.