iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


На село-оптимистични, в града - недоволни

Парамун;  снимка: Руми Борисова

Хората в България са все по-недоволни от живота си. Това показва януарското изследване “Доверие на потребителите” на Националния статистически институт (НСИ). Оценките на българите се влошават с 2,2 пункта спрямо предходното проучване от октомври м. г. По-лошите данни се дължат изцяло на повишения песимизъм сред живеещите в градовете.

Мненията им за икономическата ситуация в момента и очакванията за следващите 12 месеца са силно влошени.Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, но все пак с по-слабо темпо от предходен период на анкетиране.

Хората, които живеят в селата, обаче остават по-оптимистично настроени и дори леко са подобрили оценките си за настоящето и бъдещето.

В сравнение с октомври 2011 г. има влошени прогнози и за личното финансово състояние на домакинствата в България. Все повече хора се опасяват от загуба на доходи.

Като цяло по отношение на безработицата в страната очакванията са за масови уволнения през 2012 г. Леко се е увеличил делът на тези, които смятат, че сега е добре да се спестяват пари, сочат данните на НСИ.

Безработицата у нас през 2011 г. е била 10,5%. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Само за четвъртото тримесечие обаче коефициентът на безработицата е бил 11,4% или с 0,2 пункта над равнището през същия период на 2010 г.

По данни на НСИ миналата година всеки трети на възраст между 15 и 64 години в България е неактивен - нито работи, нито търси работа. Данните сочат, че неактивни са 1,672 млн. души, а коефициентът на икономическа неактивност е 33,7%.

Активни в същите възрастови граници (15-64 години) са 3,28 млн. души. От тях работят 2,9 млн., а останалите 380 хил. са безработни.

За периода септември - декември 2011 година броят на заетите лица на възраст
15 - 64 години е 2 955,2 хил. Това са 45,7% от населението на същата възраст.
В сравнение със същия период на 2010 г. броят им намалява с 68,5 хил., или с
2,3%.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.