iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 14 млн. лева от управление и разпореждане с общинско имущество се очакват тази година

Над 14 млн. лева от управление и разпореждане с общинско имущество се очакват

Тази година се очакват над 14 млн. лева приходи за Община Перник от продажби, наеми и концесии на общински имоти. Причината за това е предложената наскоро за обществено обсъждане програма за управление и разпореждане с общинско имущество.

Програмата е разработена в изпълнение на чл.8, ал.9 от Закона за общинската  собственост и нейна основна задача е управлението и разпореждането с имоти общинска собственост да става с грижата на добър стопанин в интерес на гражданите на общината и в съответствие със разпоредбите на законите и местните нормативни документи.

Общо от управление на имоти – общинска собственост се очакват 1 650 000 лв. В това число са приходи от  наеми на помещения на стойност  750 хил. лв. и толкова от наем на земя. 150 000 лв. трябва да дойдат от ползване на пазари, тротоари и улични платна.</p>

От разпореждане с имоти общинска собственост се очакват приходи в размер на 11.5 млн. лв.  Администрацията се надява да продаде сгради за 2.5 млн. лв. Основният заложен в програмата приход обаче е от продажбата на земя и възлиза на 8 милиона лева. Подобни сериозни приходи са залагани и предходни години, като съществен дял в тях са терените в обособената индустриална зона в кв. „Васил Левски”, които до момента не са интерес за инвеститори. Кметът Росица Янакиева очаква създаване на повишаването на брутния вътрешен продукт и икономическо оживление, което може и да доведе инвеститори със сериозни намерения в Перник.

Очакваните приходи от  учредяване на ограничени вещни права  – право на строеж, пристрояване, надстрояване и сервитутни права са пресметнати на 1 милион лева, такава сума първоначално беше заложена и като приход от концесии, но в последствие вероятно ще бъде намалена с 200 хил. лв.

Списъкът със сградите, които ще се продават и от продажбата им се очакват 2.5 милиона лева включва търговска сграда на два етажа в кв. „Мошино” на ул. „Мл. Стоянов”,   кравефермата в с. Мещица, недостроената сграда за търговия и услуги в село Боснек, която вече е предлагана нееднократно, както и сградите на закритите училища в селата Богданов дол,  Люлин,  Черна гора  и Мещица, ползвана под наем от Народната библиотека като склад. В списъка е и къща в  кв.Мошино между бл.4 и бл.6 на ул. „Мл. Стоянов”. Тази къща също е предлагана без успех. За нея в момента се обсъжда идея да се превърне в приют за бездомни, какъвто градът няма.

Все още няма публично оповестени данни какъв е точно размерът на средствата, реализирани като приход от миналогодишната програма, но по неофициална информация средствата са около 2.7 млн. лв. Общинските съветници в мнозинството си са скептични към проекта за 2013г и едва след гласуването ще стане ясно дали предложеният проект ще бъде одобрен.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.