iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 5.8 млн. души у нас живеят с по-малко от нужната издръжка на живот

Над 5.8 млн. души у нас живеят с по-малко от нужната издръжка на живот 07_1438160119

Увеличението на минималната заплата на 380 лв. от 1 юли раздвижи картината около съотношението между хората с най-ниски и средни доходи, като това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

От синдиката отчитат намаление на хората с най-ниски доходи. Издръжката на лице от домакинство в риск от бедност за юни е 295 лв., или с 0.9% по-ниска спрямо март, но с 2% по-висока на годишна база. За една година хората, които попадат в тази графа, са намалели с 6.6%, или 173 хил. души. Въпреки това те продължават да са много - 34% от всички, или 2.46 млн. българи. Разбивката на разходите показва, че лице от най-бедните домакинства заделя 167 лв. от общия си доход за поддръжка на жилището - ток, вода и осветление. Останалите 127 лв. отиват за храна, без да се включват алкохол, цигари и забавления.

За сметка на тази група има увеличение при хората, които живеят с доходи от 295 лева до 562 лв. (издръжката на живот за юни). Те са 46.7%, или 3.369 млн. души. Това е увеличение с 9.1 на сто спрямо същия период на предходната година, или 281 хил. души. Това се дължи основно на увеличението на минималната заплата, посочват от синдиката. Въпреки положителната тенденция хората, които живеят със средства под нужната издръжка на живот, общо са 80.9%, или 5.829 млн. души. Едва 19.2%, или 1.385 млн. българи, живеят с общ доход на човек над издръжката на живот.

От синдиката алармират, че е много вероятно част от хората, попаднали в групата със средни доходи, да се върнат в тази с най-ниски. Причината е, че доходите на половината от домакинствата в тази група гравитират именно между издръжката на бедните и необходимите средства на издръжка.

СМЕТКИ

През юни издръжката на живот отчита намаление спрямо първото тримесечие на годината. За нормален живот на четиричленно домакинство в края на юни са били необходими 2248 лв. Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е 561.90 лв., което спрямо март е намаление с 1.30 лв. Това намаление се отчита заради сезонното поевтиняване на зеленчуците. Сериозно влияние обаче е оказало и поевтиняването на парното и топлата вода средно с около 6.2% от началото на април.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.