iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Над 60% от сградите в Перник са с поражения от труса

Перник - къща със сериозни разрушения от земетресението

Над 60% от сградите в Перник, които са над 24 800, имат различни поражения от труса. За събаряне са 2 детски градини. Децата от тях ще бъдат настанени в други учебни заведения. Най-засегната от земетресението е детската градина в централния градски парк, която обучава 75 деца. Проблеми има с четири сгради на училища, които имат конструктивни поражения. Това са 4-то, 13-то и „Петър Берон“ в Перник и школото в село Ярджиловци, съобщили от Община Перник, цитирани от mirogled.com.

До момента подадените молби за обезщетения от земетресението в общината са над 600. Екипи ще направят оценки и документите ще бъдат изпратени в Междуведомствената комисия. Тя пък ще започне изплащания на одобрените обекти след извършената работа.

Янакиева е прекратила отпуска на служителите от отделите по строителство и териториално устройство. Освен това деловодството на общината ще работи и през почивните дни.

Започнали и спекулации за разрушени сгради, в които не може да се живее. Янакиева споделила за семейства от блокове 5 и 6 на Бели Брег, които твърдели, че сградите са разрушени от земетресението и са негодни за живеене. Изпратената комисия констатирала, че това не е вярно и щетите са поправими. Всеки, които иска да вземе общинско жилище, ще се опита да го направи сега. Комисия обаче проверява всички твърдения. Има 5 семейства, които са наистина нуждаещи се и ще бъдат настанени в такива жилища.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.