iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Най-много сирийци от всички чужденци са поискали закрила у нас

Най-много сирийци от всички чужденци са поискали закрила у нас 01_1422517064

На наши ГКПП са потърсили закрила 353 чужденци. От тях 347 са били сирийци (203 възрастни и 144 деца), двама - граждани на Афганистан и по един на Ирак, Иран, Йордания и Армения.

От началото на 2015 г. други 43 граждани на Сирия са потърсили закрила на ГКПП. Това обяви вчера МВР и увери, че всички въпросни лица са получили съдействие от "Гранична полиция". Ден по-рано доброволци обвиниха българските власти, че не пускат бежанци през граничните пунктове. Те подадоха сигнал до медиите, че служители на "Гранична полиция" са отказали да пуснат през ГКПП "Кап. Андреево" възрастна жена, шест момичета на 18-20 г. и 9-годишно дете. Това станало, въпреки че премиерът Бойко Борисов посъветва бежанците да влизат у нас през граничните пунктове.

Версията на МВР обаче е различна. Според ведомството бежанците са били спрени на ГКПП "Капъкуле" от турските гранични власти. На доброволците, които са подали сигнала на "Кап. Андреево" е било обяснено, че българските гранични власти нямат никакви правомощия на турска територия. Както и че, ако въпросните лица пристигнат на българския граничен пункт и заявят желание за предоставяне на закрила на територията на страната ни, те незабавно ще бъдат предадени на регистрационен приемателен център на Държавната агенция за бежанци, която е компетентният орган за предоставяне на закрила.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.