iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Недоверието към властта в Перник ескалира

Недоверието към властта в Перник ескалира 02_1362035400

Хората недоволстват от масовите откази за подпомагане от страна на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, както и срещу орязването на размера на обезщетенията. Сред мотивите за отказ преобладава становището, че сградите не се нуждаят от конструктивно укрепване, посочи говорителят на инициативния комитет на пострадалите Валентин Пешев. Според него при много от случаите това не е вярно. Спрямо перничани е проявена дискриминация. Обезщетенията, получени от хората, не отговарят на действителните поражения и на необходимостта от възстановяване на сградите, каза Пешев.

Поради отсъствието на областния управител Иво Петров, който е в болничен отпуск, той призова зам. областния управител Радослав Йорданов, изпълняващ временно длъжността и на областен управител, да слезе при протестиращите. 

На ваша страна съм, каза пред събралото се множество Йорданов и увери недоволните от решенията на Междуведомствената комисия перничани, че е изпратил писмо, в което настоява да получи отговор за мотивите за всеки един направен отказ. Изказването му беше освиркано от протестиращите.

Идвам от името на баща ми, каза Живка Костадинова от село Витановци. Той е на легло, с онкологично заболяване и епилепсия. Едва преживя последния припадък. Девет месеца след земетресението го няма никъде- нито при отказите, нито при отпуснатите обезщетения. Сутринта когато тръгнах за протеста, той ми каза „Чедо, няма смисъл да ходиш , никой няма да ни помогне”, се разплака жената.

Никога не съм се чувствала толкова унизена, колкото във вторник, когато отидох при зам. областния управител Радослав Йорданов. Имаше една госпожа, която се изсмя на мъката ми и ми каза „Вие какво искате, да ви построим нова къща ли”, със сълзи на очи разказваше Любица Владимирова също от Витановци.

Седефчо Миланов от квартал Рудничар бе нанизал на гердан върху гърдите си снимки на разрушената му къща. Две стаи са ми паднали, имам подадена молба, но нито една стотинка не ми е преведена, оплака се той. “Могиличе” е в плачевно състояние, каза Богдана Ризова. Покривът на къщата ми е с 9 градуса отклонение, а оценката за щетите е за 1335 лева, допълни жената.

Искра Николова, която живее на улица “Витоша” 34 /над Автогарата/ е посетена лично от Томислав Дончев. Министърът казал, че до две седмици проблемът с жилището й ще бъде решен. На семейството е предоставен фургон – едностаен със санитарен възел. За декември сметката й за ток е 375 лева. Другата сметка за януари е 214 лева. Готвя навън, тази сметка е за двама души, които получават общо 300 лева, разказа Искра. Тя допълни, че щетите били оценени на 5800 лева, а комисията й превела 3854.

От Инициативния комитет призоваха хората да обжалват отказите чрез Междуведомствената комисия до Върховния административен съд. Така ще могат да се обжалват и размерите на отпуснатите финансови помощи. Стана ясно, че юристи на общината са изготвили два образеца молби, с които решенията на комисията могат да бъдат атакувани пред съда. 

Източник в-к Градски

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.