iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Необходима е цялостна реставрация на черквата в с. Мещица

Необходима е цялостна реставрация на черквата в с.  Мещица 10_1413979261

Г-жа Бойка Павлова Областен управител на област Перник посети черквата „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” в с. Мещица по покана на свещеник Борис Котев и кмета на с. Мещица Деян Станимиров. Състоянието на стенописите и иконите в черквата е тежко. Стените са силно напукани.

На много места липсва фината мазилка по живописта. Стенописите са със значителни загуби и разрушения, причинени от влагата и солите по зида.

В църквата се намира платно с изображение на Христос Велик Архиерей, което също е в много лошо състояние. То е силно прогнило и окислено. Малкото, запазено в сравнително добро състояние, е иконостасът. В момента

в църквата се извършва ремонт на зидовете, подмяна на покрива, улуци и отводняване. Това е първата стъпка за предотвратяване рушенето на иконите и живописта. Необходима е обаче цялостна реставрация, за да бъде храмът съхранен за поколенията.

Черквата „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” е построена през 1870-71 г. от майстор Стойо Йовкович. В интериора й има стенописи, изографисани от Евстати Димитров от 1872 г. Тя е обявена за архитектурно-художествена недвижима културна ценност. Последният ремонт е правен през 1926 г.

През тази година стенописите са прерисувани от Илия Зографски. Тогава са подменени и прогнилите обтегачи с метални релси с планки отвън, което вероятно запазва целостта на черквата при последното земетресение. Преди три години беше открадната камбаната в черквата. Възстановяването й с нова стана с дарения на миряни.

Областният управител на Перник г-жа Бойка Павлова пое ангажимент да внесе в Министерство на културата проекта за реставрация. Той е 2300 Перник, пл. Св. Иван Рилски 1Бтел.: +359 76 649 910, факс: +359 76 604 755 e-mail: [email protected] web: www.pk.government.bg изготвен от реставратор Стефко Аенски, по искане на кмета на с. Мещица Деян Станимиров и свещеник Борис Котев. Проектът вече е съгласуван с министерството. Областна администрация Перник активно ще настоява за финансирането му, за да не се прекратяват строително-ремонтните дейности, течащи в момента. Самата реставрация би могла да бъде реализирана и на етапи, в зависимост от финансовите възможности. Общата стойност на проекта за реставрация е 83 500 лева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.