iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Незаконните копачи на въглища вече тормозят жителите на целия квартал Рудничар

Незаконните копачи на въглища вече тормозят жителите на целия квартал Рудничар 08_1440404481

След свлачището, което погълна къщите им, хората от квартал Рудничар в Перник били тормозени от останалите без работа незаконни въглекопачи

Втори месец жителите на пернишкия квартал „Рудничар“ чакат помощ от общината и държавата за да укрепят домовете си. Целият квартал пропада заради незаконно добиване на въглища от галерии под квартала. Хората, чиито къщи са опасни, са настанени в общински жилища, а останалите чакат в домовете си. Полиция постоянно пази в квартала, за да спре незаконния добив, който продължава от 5 години.

Местните хора се оплакаха, че са станали жертва на насилие от съгражданите си, които незаконно са добивали въглища.

Кметът на Перник Иван Иванов заяви, че е запознат добре с проблема и е направил всичко възможно да се спре незаконното добиване на въглища.

Очаквахме доста време становището на „Геозащита“ и специалистите, които работеха от МГУ. Преди около седмица получих становищата и там категорично доказват, че свлачище в кв. Рудничар няма, а има потъване на земни маси, предизвикани от незаконния добив на въглища. Специалистите в момента избират метод, по който да могат да спрат потъването на земните маси, които от своя страна предизвикват напукване на къщите.

Иванов настоява за законодателни промени. По думите му трябва да се криминализира нерегламентираното добиване на природни богатства, тъй като до момента преписите му за нарушения до прокуратурата се връщат и резултат няма:

Въглищата са акцизна стока и струват пари. За добиване на такива въглища държавата е дала концесии с определени изисквания, правила, там където е възможно да се копае. Това е незаконен добив. Сега сме предприели едни мерки с полицията, защото те, като извадят въглищата, трябва да ги продадат. Проверяваме най-редовно превозните средства, които превозват въглища и складовете, които продават въглища.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.