iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нов храм в Рударци ще бъде осветен на 1 май

Нов храм в Рударци ще бъде осветен на 1 май 04_1398702910

В пернишкото село в Рударци ще бъде осветен новият храм “Св. пророк Йеремия” на 1 май. Съборът на селото ще се проведе тогава, като тогава в селото се връщат бивши жители. Местните жители от своя страна посрещат стотици гости.

Храмът се изграждаше близо 20 години. Започнат след демократичните промени през 90-години на миналия век. Мястото, на което в момента се издига църквата, е известно много отдавна на жителите като свято, там винаги са се провеждали съборите на селото. Желанието на рударчани там да има църква е било много отдавна.

Честта да бъде осветен храмът през неговия мандат се падна на кмета Богдан Богданов, въпреки че всеки от управниците преди него е хвърлял нерви и усилия, за да тласка градежа напред. Има още какво да се прави в църквата, тепърва тя ще се зографисва, отвън трябва да се построи магерница и жилище за свещеника, навес за курбаните.

Църквата става много красива, шофьорите на автомобили, които минават оттам, спират, за да я фотографират, хвалят се местните. Този факт ни радва много и сме изключително горди, че скоро храмът ще бъде осветен, каза Богдан Богданов. Централата на ГЕРБ помогна с 20 000 лв. за строителството. Отделно хора, които получиха пари пак от субсидията на ГЕРБ за укрепване на къщите си от щетите от земетресението от 22 май, дариха част от тези средства за църквата и така бяха събрани над 10 000 лева. Различни суми са дарявали и жители, и бизнесмени.

През почивни дни на месец април много млади хора, организирани от кмета, помагаха и се трудиха здраво за благоустрояването на пространството пред и около църквата.

Патрон на храма е старозаветният пророк Йеремия, който е предсказал идването на Спасителя.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.