iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да дават помощи на родители, които изоставят децата си в домове

Няма да дават помощи на родители, които изоставят децата си в домове 02_1423489902

Родителите, които изоставят децата си, няма да получават семейни помощи от държавата. Това важи за родители, които изоставят децата си в социални институции.

Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин при представянето на измененията в Закона за семейни помощи за деца.

С тази мярка от социалното министерство си поставят за цел да стимулират отговорното родителство и да повишат ефективността на изразходваните от хазната средства. Родителите ще са длъжни да върнат на държавата отпуснатата сума, ако детето до 2-годишна възраст бъде настанено в социална институция, особено ако спрямо него има проявено насилие.

"Промените в закона, които ще предложим на парламента, не са малко. Променят се доста неща, включително и философията за семейното подпомагане за деца. Целта на тези промени е да се подобри сега действащата система", подчерта Калфин.

По думите му би трябвало семейства с три деца да бъдат стимулирани повече, отколкото останалите. В същото време обаче трябва да се гарантира равнопоставеността между отделните хлапета в домакинството, като размерът на помощта ще се опредено спрямо броя, а не поредността на децата в семейството. В промените в закона се очаква още отпускането на помощ за отглеждане на дете да става на базата не само на дохода на майката, но и на партньора й, ако живеят на семейни начала, но без брак.

В случай че сумата не се използва по предназначение или за детето не се полагат достатъчни грижи, помощите за отглеждане на дете отново ще бъдат изплащани в натура, обясни директорът на дирекция "Социално включване" Елена Кременлиева.

Често такъв проблем има при непълнолетните майки. От тях детски добавки получават 1351 момичета до 16 години, както и 3981 родилки до 18 години. Майките студентки ще имат право да получават еднократна помощ, ако са записани в редовна форма на обучение преди раждането на детето си.

С обсъждането на Закона за бюджета за следващата година се предвижда да бъде предложено родителите, които работят с деца - учители и възпитатели, да получават данъчни облекчения. Освен това се предвижда непълнолетните майки с родители, чиито помощи за отглеждане на дете са спрени, да получават помощи в натура.

Ако обаче майката продължи да посещава училище и завърши учебната година успешно, ще може да получи годишна помощ, която ще е съизмерима с тази на спрените помощи за родителите й.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.