iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има пакети с храна за бедните

Няма да има пакети с храна за бедните 02_1423127917

През тази зима бедните хора у нас, които имат право на пакети с храна, няма да ги получат. Причината е, че социалното министерство не успя да организира раздаването им навреме.

От 2014 г. Агенцията за социално подпомагане управлява новата оперативна програма за подпомагане на най-нуждаещите се. По нея трябва да се дават пакетите с храна до 2020 г., които досега раздаваше Червеният кръст по програмата на земеделското ведомство. Необходимите около 30 млн. лв. за пакетите за тази зима трябваше да се осигурят от държавния бюджет, а след това да бъдат възстановени от програмата през тази година. Това обаче не се случи. През лятото служебният вицепремиер Йордан Христосков обясни бавенето на търга с мотива, че ако го обяви, без да има финансиране, журналистите щели да го питат защо.

В регламент на ЕС пише, че разходите по новата оперативна програма стават допустими от 2013 г., за да не се прави прекъсване в подпомагането на бедните хора. Според финансовия план за изпълнението на оперативната програма от общия й бюджет от над 123.3 млн. евро, около 15 млн. евро са предвидени именно за 2014 г. 15 на сто от бюджета на програмата е държавното финансиране, а останалата част - безвъзмездни средства от Европейския фонд за подпомагане.

Агенцията за социално подпомагане тепърва ще обяви обществената поръчка. Вицепремиерът Ивайло Калфин обяви, че се надява "условно" през май-юни да може да започне раздаването тези пакети. "Процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време. Трябва да се избере най-напред партньорска организация, която ще ги доставя, и на второ място да се проведат поръчките за съответните пакети. Работим с най-бързи темпове, надяваме се, че сме се поучили от грешките в предишни години. За първа година ще е, затова настоях поръчките да са максимално краткосрочни - за една година, за да можем да направим корекции, ако е необходимо", коментира Калфин.

Около 270 хил. души ще получат пакети - това са хората, които имат право на енергийни помощи. Част от парите ще отидат за обществените трапезарии. У нас има 180 обществени трапезарии, които се финансират от фонд "Социална закрила" и работят само от ноември до април. "Сега ще можем да направим повече обществени трапезарии, които да са целогодишни, като фондът ще финансира закупуването на хранителни продукти, а общините ще финансират тяхната преработка и организацията на трапезариите", обясни вицепремиерът.

ПОДОБРЕНИЯ

Програмата беше съпътствана редовно от скандали заради некачествените храни, които се раздаваха. Сега се разглеждали възможности за увеличаване на броя на продуктите, които се дават на бедните. Според Калфин задължително в списъците за храна трябва да бъдат включени консерви и бисквити, например. "Ще ми се да насърчим доставките на стоки, които се произвеждат в България. Трудно може да се сложи такова изискване - по директивата трябва да бъдат произведени в ЕС, това със сигурност ще го има, но мисля ,че в България има достатъчно продукти, които са хранителни и могат да се използват за това нещо", коментира той.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.