iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да изграждаме нови затвори

Няма да изграждаме нови затвори 03_1459230807

България не предвижда да изгражда нови затвори, след направените и провеждащи се ремонитни дейности, финансирани по Норвежкия финансов механизъм, защото по-голямата част от килиите отговарят на европейските стандарти за наличие на 4 кв м на един осъден. Това съобщи в Стара Загора правосъдният министър Екатерина Захариева.

Тя присъства на официална церемония по повод приключване на проекта за реновиране на построения през далечната 1931-1932 година местен затвор.Ремонтът е в рамките на 454 753 ,37 евро, осъдените и следствените зад решетките вече разполагат с топла вода, бани и тойлетни, на всеки етаж има обзавудено помещение за работата на психолозите. Завършено е окабеляването на затвора, което ще позволи обитателите да гледат 63 тв канала.По думите на министър Захариева в момента върви ремонт във Варненския затвор, завършвало се и новото затворническо общежитие в в село Дебелт, община Средец което ще бъде филиал на Бургаски затвор.

До 30 юни т.г.по Норвежкия финансов механизъм за подобряване условията на живот в затворите ще бъдат инвестирани общо малко над 7 млн евро.

Малко над 650 са обитателите на старозагорската тюрма, 22 -ма са осъдените на доживотен затвор като повечето нямат право на замяна. 12 са обитателите на крилото, където има зона за повишена сигурност. Със средства от дарители са изградени църква и три параклиса, пред завършване е още един параклис, който ще бъде ползван от близките на осъдените при свиждания с тях. Всяко едно от реновираните затворнически крела има монтиран телефонен апаратат, от който може да се говори само с предплатена карта.

Водещи при подготовката на антитерористичия закон, който предстои да бъде внесен в парламента ще бъдат юристите от МВР, коментира Екатерина Захариева, тя очаква сред ограничителните мерки в него да бъде и посещението на места с повишен риск за терористични действия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.