iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да продават гранита от площада в Перник

Няма да продават гранита от площада в Перник 05_1433088212

Демонтираният гранит от централния площад на Перник няма да се продава. Това заяви кметът Иван Иванов на днешната дискусия, която беше посветена на съдбата на гранитните плочи.

Срещата бе организирана от фейсбук групата „Снимай Перник, нека всички видят”, провокирани от публикации в медиите, че плочите ще бъдат обявени за разпродажба. На нея присъстваха още заместник – кметът Владислав Караилиев и бившите заместник-кметове от екипа на покойната Росица Янакиева Петър Първанов и Илинка Никифорова и граждани, предимно млади хора.

По думите на Иван Иванов в момента около 2 200 палети с плочи от близо 20-декаровия площад се съхраняват. От тях 20 – 25 процента са счупени, но след съответната обработка могат да се използват повторно, останалите са здрави. Оцелелите 3,5 кубика от черния гранит, с който бе облицован преди години Мемориала, пък се пазят в склада на общинската фирма „Жилфонд”.

Ръководителят на проекта Николай Андреев уточни, че обща стойност на гранита не е правена, но по предварителна оценка тя варира от 140 до 160 лв. на квадрат.

Общинското ръководство заяви, че плаща наем и по отношение на съхраняването на плочите в склад, което още повече оскъпява продукцията. Тези думи обаче бяха контрирани от бившия земестник-кмет Петър Първанов, който е категоричен, че общината не плаща наем за съхранението на гранита. „Имаше договорка с фирмата тя да поеме извозването и съхранението на плочите”, уточни Първанов.

„Не мисля, че има някой крупен инвеститор, който да купи гранита. И оттук идва въпроса какво ще направим с него. Идеята на нашето ръководство беше да се използва за тротоари и облагородяване на други места от централната градска част, които не са включени в проекта. Той има сантиментална стойност към всички нас”, сподели Първанов.

Първанов заяви още, че фугите на полаганите плочи не се правят с кварцов пясък, а се слага обикновен, което нарушава качеството на изпълнение.

Той посъветва общинското ръководство да направи по-добър диалог и с фирмата, която изпълнява проекта, защото той тотално закъснява и едва ли ще приключи през август месец.

На срещата бе решено да се направи допитване до перничани, чиито решения да бъдат обобщени и след това внесени в Общинския съвет за обсъждане.

Според Илинка Никифорова гранита трябва да се използва за публични пространства. Да се помогне на детските градини и училищните пространства. Тя заяви още, че трябва да се помисли и за безопасността, когато се правят настилките от гранита, тъй както всички знаем той е хлъзгав и имаше доста лоши инциденти на площад „Кракра”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.