iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъдиха стратегията за управлението на общинската собственост до 2019 г.

Обсъдиха стратегията за управлението на общинската собственост до 2019 г. 03_1459325603

За пореден път перничани показаха незаинтересованост, когато става въпрос за обществено обсъждане, като мина обявеното обществено обсъждане на стратегията за управлението на общинската собственост до 2019 година.

Кметът Вяра Церовска, зам.кметовете Денислав Захариев и Владислав Караилиев, представители на кметската администрация и на медиите - това беше „масата” на обсъждането. В стратегията са обявени основните принципи, цели и приоритети за придобиване, управление и разпореждане с имотите общинска собственост, както и основните характеристики на отделните видове имоти, които подлежат на запазване и реконструкция, отдаване по наем или са предмет на разпореждане.Д-р Церовска поясни, че до момента не са постъпили писмени предложения по стратегията.Стана ясно, че към края на 2015 година жилищният фонд на общината се състои от 673 апартамента и 17 къщи, от които във ведомствен фонд има 22, резервни 12 и едно оборотно жилище. Жилищният фонд естар и амортизиран, повечето жилища са построени преди повече от 30 години. Към настоящия момент средствата от наеми не достигат за поддържане на фонда. А тези средства ежегодно растат.Общината има актувани три язовира, които в момента са дадени на концесия.„Общинската пътна мрежа е добре изградена, като осигурява добри възможности за достъп до всички населени места в рамките на общината. Предвижда се изработване на проект за генерален план за организацията на движение в гр.Перник, което ще допринесе до подобряване на ефективността на транспортните връзки в града и пълноценното използване на пространството” - обяви кметът. Община Перник е предприела мерки за кандидатстване по всички програми за финансиране от Европейския съюз.

Зам.кметът Денислав Захариев поясни, че в бюджета на общината има заложени средства за генералния план за движението в Перник, но още не е започнала работа по него. Той беше категоричен, че по закон всеки наемател който живее в общинско жилище и отговаря на съответни условия има право да кандидатства да го закупи. Общинския съвет решава дали това да стане. Като цяло кметската управа държи да има общински фонд и свои жилища на които да разчита в определени случаи. На този етап няма опасни жилища от общинския фонд и такива, които подлежат на събаряне.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.