iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник не уважи искането на Активни за Перник

Писмо от в-к Съперник до Община Перник

Медийно хара-кири или самоубийството: да си изкараш на показ договора с общината! Дали това ще се случи в Перник, пък и в останалите общини и държавни институции? Един от начините да разберем, за какво се харчат парите на данъкоплатците - местни и държавни данъци и такси?

На път е в пернишката общност да се разкрие една от най-ревниво пазените общински тайни: договорите! В частност Активни за Перник поискаха договорите на Община Перник с медиите - за медийно обслужване. До момента са ясни разходите, които Община Перник е направила за БНР, iPernik.com и ЗаПерник, като другите медии не само, че не са посочили доброволно договорите си, но дори са се изразили негативни реакции на това искане.

Вихрен Матев споделя в своя профил историята и стъпките предприети от Сдружение Активни за Перник. Ето и целия текст, както и няколко документа прикачени в профила му.

"Сдружението ни, "Активни за Перник", продължава да търси отговори на наболели въпроси за община Перник. Едни от тях, безспорно, са свързани с причините за пълното отсъствие на свободното слово в публичното пространство на града ни от годините на започване на прехода та чак до наши дни. Именно с тази цел поискахме от общината да ни предостави всички договори, сключвани с местни, регионални и национални медии за последните 8 години. След като не получихме чаканият отговор в срок - бяхме принудени да заведем дело срещу кмета на общината, заседанието по което беше вчера, 03.04.2015 г.

По време на съдебното заседание все пак ни бяха предоставени някои документи. БНР беше дала съгласие за предоставянето на техните договори с общината, докато от други две местни медии - КТ „Кракра" и вестник „Съперник", получихме категоричен отказ. „Градски вестник" не си бяха дали труда въобще да изразят позиция по въпроса.

В уплахата си да не се разбере истината за финансирането на местните медии, собственикът на вестник „Съперник", ИНЖЕНЕР Г-н Иван Петров, даже стигна до обидни квалификации, пишейки следното: „... не може пишман активисти от измислени сдружения да играят ролята на коректив на обществените процеси", като по-долу в изявлението си ни нарича „пенкелери, вживяващи се в ролята на общественици".

Категорично не можем да се почувстваме обидени от мнението на Г-н ИНЖЕНЕРА! Нашата позиция е принципна и ние търсим истината не само за неговата медия. От предоставените ни документи е видно, че в годините, когато Перник затъва в дългове, общината щедро харчи нашите пари за да купува благоразположението на медии. От 2007 до 2012 г. само за договори с БНР тя е извадила от нашия джоб 6840 лв., като няма информация за договорите, сключвани през 2008, 2009, 2012 и 2014 г. Ако прибавим към тази сума парите, похарчени за вестници като „Съперник" и „Градски вестник", местните, регионалните и национални медии, предполагаме, че сумата ще набъбне многократно!

Надяваме се съдът да отсъди по това дело в наша полза и да бъдем в състояние да ви предоставим пълна и подробна информация по въпроса в най-близко бъдеще!"

Източник на цитата: https://www.facebook.com/vihren.matev/posts/959341517433287

бел.ред.

Като медия попадаща под това желание изразяваме публично съгласието си да станат публично достояние договорите ни с Община Перник за медийно обслужване. Готови сме и да отговорим в детаили на възникнали въпроси и коментари.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.