iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общините ще решават за цветовете на санираните квартали

Общините ще решават за цветовете на санираните квартали 02_1424784743

Даден цвят ще бъде всеки квартал, в който ще се санират блокове, като цетовата гама ще се решава по квартали от общинските съвети.

Това обяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова на среща с домоуправители и собственици на панелни жилища в София по националната програма за саниране.

"С решение на общинските съвети всяка община ще приема визия на кварталите и фасадите, така че не единият блок да е лилав, а другият - зелен", обясни Павлова. Тя добави, че проектантите ще бъдат изправени пред предизвикателството да предложат добро архитектурно решение, така че сградите да са унифицирани. Част от концепцията ще е и това всички климатици да се подредят един под друг.

По отношение на остъклените балкони добрата новина е, че като елементи в режим на търпимост по закона за устройството на територията също ще бъдат част от програмата и ще им бъдат сменени дограмите. Важно било обаче балконите да не са в нарушение на габарита на сградата, т.е. да не "стърчат" извън фасадата.

За 3 седмици 41 сгради вече са подали документи за финансиране от Българската банка за развитие, от тях 22 са подписали договорите.

Арх. Влади Калинов от Столичната община успокои хората, че при техническото обследване за конструктивната здравина на сградата няма да се правят дупки в стените. Проучването се прави с термокамери и ще даде "снимка" на състоянието на сградата. Блоковете ще получат безплатно и технически паспорт - изискване, което е задължително по закон до края на 2017 г. Обследването трае около 30 дни, а строително-монтажните работи - между 3 и 6 месеца. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък припомни, че общината има програма за обновяване на градинките и околоблоковите пространства за санирани сгради, по която сдруженията могат да кандидатстват.

На въпрос дали ателиетата в горните етажи на високите блокове, които се ползват като жилища, влизат в програмата, Лиляна Павлова каза: "След като имат промяна на предназначението и нотариален акт за жилищно ползване, се включват". По отношение на търговските обекти те трябва да декларират, че не са получили държавна помощ над 200 хил. евро, както изисква законът.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.