iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обявиха празникът на Брезник за неучебен и неработен

Обявиха празникът на Брезник за неучебен и неработен 10_1412840250

Духовният празник на Брезник, Петковден, е обявен от кмета за почивен за всички общински структури. Със заповед на Васил Узунов, 14 октомври, вторник, ще бъде неработен и неучебен. Разпореждането е съгласувано и с областния управител Бойка Павлова.

Дните от началото до края на октомври преминават под знака на празника. Те започнаха с представяне на книгата „Крепи се, буцо” с автори фолклористът Лозан Иванчев и етнографът и директор на общинския музей в града Симеон Мильов. В залата на старото Класно училище пък бе експонирана фотоизложбата „Българите в Бесарабия: хроника на ХХ век”.

Този петък в Брезник гостува драматичният театър „Рачо Стоянов” от Габрово с комедийната постановка по Чудомир „Село, село, пусто село”. Идният понеделник в 17.30 часа в църквата „Св. Петка” ще бъде открита изложбата „Да се знае и помни”. Половин час по-късно, в 18.00, там започва поклонението пред мощите на Света Петка, закрилницата на Брезник. След това в храма ще има нощно бдение.

Празничният 14 октомври започва в 8.30 часа със света литургия и празничен водосвет в църквата „Света Петка”. Тържеството продължава с литийно шествие с начален час 10.30. В 11 часа по традиция на миряните ще бъде раздаден курбан за здраве.

В късния следобед, в 17.30 часа в читалище „Просвещение 1870” ще бъде открита изложбата на художника Даря Евтимова, наречена „Послания”.

Последното събитие, посветено на Петковден, е на 23 октомври, когато гостува драматично-кукления театър „Васил Друмев” от Шумен с комичното представление „Доктор” от Бранислав Нушич.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.