iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се и хлябът да поскъпне

Очаква се и хлябът да поскъпне 09_1411050748

Очаква се след тока, лавинообразно да поскъпне и хляба, прогнозираха хлебари след като стана ясно, че от 1-ви октомври токът ще поскъпне с до 10%.

„Този път поскъпването ще започне от нивата и няма да е само 9%", обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева. Тя допълни, че скокът в цената на тока ще увеличи и сивия сектор у нас.

"Имайте предвид, че този път това увеличение ще се отрази от нивата и то няма да бъде правопропорционално, тоест 9 на сто към крайната цена на продукта, а започвайки от нивата, ще започне лавинообразно да се натрупва, тъй като ние не работим с първична суровина зърно, а работим с преработена вече суровина брашно. Не към 1 октомври, но към 30 октомври вече по рафтовете на немалко хлебарници и специализирани обекти, продаващи хляб, ще има корекция на цената на хляба и не очакваме да бъде просто 9 на сто", каза Кукушева, като допълни, че засега няма как да се изчисли какво ще е повишението.

Сивият сектор у нас и двойната надценка на дистрибуторите е голямата пречка пред развитието на легалните фирми. "Хлябът не скача от фурната директно в торбата на потребителя. Някой го доставя и реализира в търговската мрежа. Този някой се нарича дистрибутор. Българският потребител купува хляба на почти двойно завишена доставна цена от търговските обекти", каза Кукушева.

Именно за да се намалят злоупотребите с цената на хляба, хлебопроизовидителите ще поискат Националната агенция по приходите и агенцията по храните да създадат регистър на дистрибуторите на хляб.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.