iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опашки за помощи в Пернк

Сеизмограф разкри земетресение в Перник

Вчера следобед са подадени над 200 заявления, защото хората искат да ремонтират комините и покривите си. Десетки са и жилищните сгради, които се нуждаят от спешен ремонт, а пожарната в града е необитаема - огнеборците са преместени при колегите им от Гражданска защита

“Еднократна помощ ще получат всички нуждаещи се – хората, които са преценили, че трудно могат да се справят с ежедневието си. Не само тези, които са пострадали при труса, защото те ще бъдат подпомогнати от общината и държавата, но и тези, които не могат да се доберат до имуществото си и документите си”, обясни пред медии шефката на Агенцията за социално подпомагане в Перник Илияна Кованджийска цитирана от БЛИЦ.

Тя увери, че всеки затруднен може да попълни молба, в която накратко да опише мотивите си, заради които иска средствата. Социални работници ще преценят на място необходимостта на помощ. Няма ограничения за броя на семействата, които могат да получат помощ.

Службата за социално подпомагане работи извънредно и през четирите почивни дни, за да могат хората да кандидатстват за помощта от 325 лева на семейство.

Щетите от земетресението в Перник възлизат на стотици милиони левове, защото почти няма сграда, която да не е пострадала. Това обяви още вчера кметът Росица Янакиева. Прегледани са детските градини, училищата и някои обществени административни сгради.

Екипите, които правят оценка на щетите са 14. Включили са се и Камарата на инженерите от проектирането и фирми, които да помогнат за остойностяването. По-точни данни за оценените ще има на 29 май. В понеделник ще бъдат отворени яслите и всички 11 детски градини след неотложни ремонти през тези почивни дни. Две детски градини не подлежат на ремонт и са за събаряне, каза кметът. В още една детска градина ще се прави по-сериозен ремонт и засега не е ясно кога ще бъде отворена.

„Направили сме организация така, че всички деца да се прехвърлят в работещи детски градини. В училищата също е направен оглед. Засега имаме притеснение, че двете училища – 4-то СОУ и Езикова гимназия „Мария Кюри” ще трябва да бъдат прелокирани в други сгради. Аналогично е притеснението в СОУ „Петър Берон”, обясни Росица Янакиева.

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/140454

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.