iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опасните чужденци у нас са нараснали двойно

Опасните чужденци у нас са нараснали двойно 02_1425125987

Двоен ръст има на опасните за националната сигурност чужденци, които са били въведени в Шенгенската информационна система (ШИС) и са влезли в България. Това са установили службите за сигурност.

Това става ясно от доклад на външния министър Даниел Митов до Министерския съвет, с който се предлага да бъдат взети мерки за борба с чуждестранните бойци на "Ислямска държава". Документът е дело на съвместна работна група на министерствата на външните работи и на правосъдието, която повече от пет месеца подготвяше мерките срещу преминаващите през България джихадисти. Както "Сега" писа, от Брюксел настояват страната ни да промени законодателството си, за да спре потока.

За целта вчера кабинетът реши да бъдат създадени четири междуведомствени групи към МВР с участието на представители от МВнР, Министерството на правосъдието, ДАНС и Държавната агенция за бежанците. Те ще трябва да предложат промени в Закона за чужденците, в Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, в Закона за българските лични документи и в Закона за убежището и бежанците. Друга работна група към правосъдното ведомство пък ще подготви законодателни изменения в Наказателния кодекс, тъй като сегашните текстове не обхващат всички хипотези, свързани с проявите на тероризъм.

В момента от ДАНС може само да наблюдават преминаващите бойци, без да предприемат никакви действия срещу тях, ако няма нарушение на закона.

От доклада на Митов става ясно още, че от 11 декември м. г. службите са въвели стопроцентов контрол на летищата и полетите от Турция, както и на граничните пунктове с Турция и Сърбия. Всеки спрян чужденец се проверява в информационните масиви на МВР, Интепол и ШИС. На същата дата България е станала част от мрежа от контактни точки, отговарящи за събиране и обмен на оперативна информация за чуждестранните бойци. От българска страна точката за контакт е Националният антитерористичен център към ДАНС. Той събира резервационни и предварителни данни за пътуващите от, до и през територията на България. В момента в него се създава звено, което да идентифицира терористите.

------РОКАДИ

Кабинетът реши да освободи зам.-шефа на ДАНС Ваня Стефанова. Рокадата е във връзка с подадена молба за прекратяване на правомощията й, съобщават от МС. По неофициална информация причината за оставката са промените в Закона за ДАНС и изискванията за трудов стаж. В ресора на Стефанова бе и работата на ГДБОП, която се мести в момента отново към МВР. Правителството освободи Иван Комитски като председател на Държавната агенция "Архиви" и назначи на поста Михаил Груев. Доц. д-р Михаил Груев е завършил история в СУ "Св. Климент Охридски". В първите години от кариерата си е учител в столичното 93-то СОУ с преподаване на немски език, а от 2002 г. е преподавател в СУ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.