iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организираха дарителски кръг в Перник

Организираха дарителски кръг в Перник 02_1456143933

За първи път в Перник се проведе обществен дарителски кръг „ДоброТворци”, като събитието се организира за първи път на територията на гр. Перник и е с цел оказване на подкрепа на младежки дейности, които предстоят да се реализират на територията на града. Инициативата е на екипа на „Младежка банка” – Перник, състоящ се от млади хора на възраст от 13 до 18 години. Към момента тя се администрира от фондация „П.У.Л.С.”.

„Младежка банка” е разпространен из цял свят механизъм за изграждане на млади лидери и е ресурс, създаден от млади хора за млади хора. Тя подкрепя младежки проекти и инициативи, които младежите искат да реализират в полза на общността, в която живеят. Целта е да бъдат събрани средства, с които да бъдат подпомогнати идеи на инициативни и предприемчиви млади перничани под формата на грантове за малки проекти.

Общественият дарителски кръг представлява благотворителна коктейлна вечер, на която присъстват значими преставители на местния бизнес, видни общественици и всички останали заинтересовани среди. По време на събитието се представят от младежи различни проекти за реализация на младежки дейности. Всеки присъстващ на събитието сам решава кой проект да подкрепи и каква сума да дари. Целта на Обществените дарителски кръгове е общността да се сплоти, да изгради механизми за себеразвитие и подпомагане на значими идеи за развитието на цялостната общност.
За участие в Дарителския кръг бяха селектирани 4 проекта, чиито цел, време и място на реализиране и желани резултати бяха представени от младежите и подкрепени с финансиране по време на Обществения дарителски кръг. Това са:

1.Проект „Градски легенди“
Кандидат: Неформална младежка група (самостоятелна), координатор Емануела Найденова, необходими 600 лв., събрани 500 лв., необходими още 100 лв.
Цел: Насърчаване на младите автори на книги, които да представят своите творби на обществени места, стимулираме креативното им мислене и артистично себеизразяване.

2. Проект „Младежка приемна“
Кандидат: Общински младежки съвет, координатор Емануела Асенова, необходими: 450 лв, събрани 350 лв., ., необходими още 100 лв.
Цел: Превръщане на съществуващата младежка приемна в сградата на Общински младежки дом-Перник в едно по-приветливо място за младежите, където те да имат пространство за споделяне на своите проблеми и идеи.

3. Проект „Танцов спектакъл – Нов Свят“
Кандидат: Група Switch, координатор Денислав Стойнев , необходими 450 лв., събрани 350 лв., необходими още 100 лв.
Цел: Реализиране на благотворителни концерти за събиране на средства за закупуване на консумативи, необходими на децата, пребиваващи в трите кризисни центрове и двата центъра за настаняване от семеен тип на територията на гр. Перник.

4. Проект „Здрави, силни и активни днес“
Кандидат: Неформална младежка група към Спортен клуб „Сенкей“, координатор Михаела Боянова, необходими: 550 лв., събрани 450 лв., необходими още 100 лв.
Цел: Популяризиране на спорта кросфит и мотивиране на младите хора да спортуват, за да бъдат по-здрави, издръжливи и активни,.

Средствата бяха събрани освен по време на Дарителския кръг, също и при осъществаването на кампании и разпродажба на изделия, изработени от доброволците към „Младежка банка” .

Екипът на Младежкка банка Перник изказва своите благодарности на Иво Савов- Председател на общински съвет, Петър Първанов – общински съветник, Румяна Гьорева- общински съветник , Цветана Пиралкова- общински съветник, Калоян Велинов -Ардес БГ – Информационни технологии, клон Перник, Иво Чифлички -Rooster Advertising, Моника Писанкънева- Фондация „Работилница за граждански инициативи”, Марияна Евтимова- юрист и Екатерина Велева – Председател на Фондация „П.У.Л.С.”, които подкрепиха реализирането на младежките проекти.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.