iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осем квартала в Перник са населени предимно с цигани

Осем квартала в Перник са населени предимно с цигани 02_1423210420

В Перник има осем района, населени предимно с цигани. Това са кварталите "Рудничар", "Хумни дол", "Куциян", "Караманица", "Железни заводи", "7-ми септември", " В. Левски" и "Цалева клуша".

В още три квартала - "Каменина", "Могиличе" и "Мошино" живеят по-компактна група цигани, посочва приетият днес от Общинския съвет план за действие на община Перник за подкрепа на интеграционните политики /2015г.-2017г./, пише БТА.

Приблизително 252 цигани живеят в кв. "В. Левски". Те обитават незаконно обществени постройки и неизползвани производствени сгради. В квартала са заселени компактни групи с регистрирани прояви: увреждане на чужда собственост, грабежи, кражби на метали, кабели железа улични шахти, движимо имущество. В кв. "Куциян" циганското население живее незаконно в жилища на Мини Перник АД. Те ползват ток чрез незаконно включване към ЧЕЗ и водопровод с изградена канализация и външни санитарни помещения, се съобщава още в документа на местния законодателен орган.

В района е регистриран противозаконен подземен добив на въглища. Изграждат се подземни галерии, където работят непълнолетни или малолетни деца, има предпоставки и опасност от затрупване и задушаване.

Подобна е картината и в кв. "Хумни дол". Основен проблем за циганските квартали е узаконяване собствеността върху земята и законността на постройките, констатираха съветниците. Според тях е необходимо да се предприемат мерки за включване на неурбанизираните квартали в регулация и решаване на редица проблеми за подобряване условията на живот и екологичното състояние. Обсъжда се и изграждане на инфраструктура в циганските квартали по проекти с европейски средства.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.