iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осем месеца след земетресението в Перник

Осем месеца след земетресението в Перник 01_1359529629

Осем месеца след земетресението в Перник ситуацията с преодоляване на последствията е нерадостна. В определените от нормативните документи срокове в община Перник бяха постъпили 8 700 молби за обезщетения чрез Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към МС. Назначените със заповед на кмета комисии от лицензирани инженери-конструктори и оценители извършиха 8 100 огледа на сгради, пострадали от земетресението.

В МКВП към МС са изпратени 7 852 окомплектовани документи със заявления за отпускане на подпомагане.

Поисканите средства за подпомагане при възстановяване на частни сгради са 23 896 658 лв., отпуснатите средства до момента са 3 374 465 лв.

С до 2000 лева са подпомогнати 115 домакинства;
С между 2 000 и 10 000 лв са подпомогнати 208 домакинства;
Над 10 000 лв са получили 85 домакинства.
Общо подпомогнатите са 408 лица и семейства, като 34 от тях са получили доплащане.
Откази са получили общо 122 домакинства, а отлагане - 105, като много малка част от тях са преразгледани и вече са получили подпомагане.

За възстановяване на обществени сгради са поискани 35 995 770 лв. Към момента са отпуснати 4 780 596 лв.

Припомняме, че хиляди са гражданите, които сами се справиха с последиците от земетресението по техните домове, но хиляди са и тези, които очакват обещаната им от държавата и полагаща им се по закон помощ.

Въпреки добрите ни взаимодействия със секретаря на МКВП Людмил Върбанов, за нас и за гражданите няма никаква яснота кога, как и в каква степен те могат да разчитат на финансова помощ от държавата.

Председателят на комисията вътрешният министър Цветан Цветанов даже не отговаря на официалното изпратените му от нас писма. По тази причина ние искаме нова среща с министър-председателя Бойко Борисов. Пред него ще настояваме за оставката на министър Цветанов като председател на МКВП, независимо, че той заема този пост по закон.

В зимните месеци ситуацията с пострадалите от земния трус домове на много хора се усложнява, но те не са получили помощ и не се знае кога това ще стане. Земетресението от 22 май 2012 г. не взе човешки жертви, но в месеците след природното бедствие много хора починаха заради усложняване на здравословното им състояние в следствие на лошите битови условия.

В четвъртък миналата седмица се проведе заседание на обществения съвет към областния управител, на което станаха ясни некоректно изготвени актове образец 19 за СМР по изграждането на сглобяемите къщи, В петък Инициативният комитет беше информиран за ситуацията, която предизвиква сериозно безпокойство.

Фирмата поиска строителни разрешителни един месец след подписването на договора, с което забави значително изграждането на къщите. до момента са готови едва 4 от всичките 13 къщи, които трябва да се изградят на територията на Община Перник. Търгът е проведен на 02.10 2012г. Договорът е подписан на 09.10.2012г. Едва на 11.11.2012г са поискани 7 (седем) бр. разрешителни, които още на другия ден са предоставени. По договор срокът от 60 дни за изграждане на къщите тече от датата на получаване на строително разрешение. Останалите 6 (шест) разрешителни са поискани на 12.12.2012г. и са издадени от Община Перник в същия ден.

В актовете 19 са начислени средства за геодезически заснемания, които са предварително извършени и платени от Община Перник. Поискани са суми от порядъка на 1000 лв. за докарване и полагане на скална маса. За направа на тротоари около къщите са изготвени СМР на стойност 7 000 лв. , което възлиза на 30,72 лв на кв. м. без ДДС. Поискано е узаконяване на строежи, които не са започнати. Паричната гаранция по договора се освобождава след 90 работни дни, което лишава Възложителят БЧК от възможността за финансови санкции спрямо Изпълнителя "Балканстрой" АД при появили се дефекти в гаранционния срок от 5 години.

Инициативният комитет изразява недоумение какви са били критериите, по които е избрана фирмата "Балканстрой" АД за изпълнител по изграждането на сглобяемите къщи, при положение, че на практика предлага значително по-високи цени и допуска нарушения и отклонения от договорената цена.

В момента ИК изготвя свое предложение за приоритетно подпомагане на пострадали граждани, което включва лица и семейства, кризисно настанени в общински жилища и чиито домове са със заповеди за разрушаване; лица, с домове за укрепване, както и други собственици със сериозно пострадали сгради. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.