iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още две години до велоалеята

сн. burgasinfo.com

До април 2015 г. перничани ще се сдобият с така дългоочакваната велоалея, тъй като тогава приключва 24-месечният срок за изпълнение на проекта. Маршрутът ще бъде от квартал „Изток“ до центъра на града и стойността му е 500 000 лева. Плочките пред хотел "Струма" и в района на централната градска част ще бъдат подменени с нови по програма "Зелена и достъпна градска среда". Срокът на изпълнение на програмата е 24 месеца от датата на подписване. В случая програмата е подписана през месец април, 2013 година.
В програмата са обособени 11 позиции, по които ще се работи, като приоритетен ще бъде центъра на града. Основният проект за централната градска част е на стойност 5 млн. лева, а останалите 10 позиции в програмата са в порядъка 490 - 480 000 лева. Зам.-кметът на община Перник Росен Йорданов каза, че вероятно още преди абитуриентските балове на предстоящата 2014 година плочките пред хотел "Струма" ще са подменени с нови. Припомнете си публикацията като натиснете тук.
Освен нови и здрави плочки на Перник му липсва и велоалея. Много жители на града се придвижват между отделните квартали с велосипед, като за някой от тях това е начина на придвижване до работното място. Последните няколко години пернишките велосипедисти организират велопоход като протест за това, че няма велоалея в града. Преди няколко месеца се случи и трагичен инцидент, при който млада велосипедистка загина на вътрешноградската магистрала. Момичето беше пометено от пиян шофьор, който карал с превишена скорост. След този случай пернишките велосипедисти отново се обединиха и организираха блокиране на вътрешноградската магистрала. След протеста управниците решиха да се изреже пътната настилка от двете страни на улица "Юрий Гагарин" (при "Шел" - Мошино), където стана ПТП-то с фатален край. Велосипедистите отново остават без велоалея.
"В програмата за развитието на зелена и достъпна градска среда е включен и проект за изграждането на велоалея. Освен нея, покрай реката от изчислителния център до квартал "Димова махала" ще бъде изградена пешеходна алея", казва пред "За Перник" зам.-кметът Росен Йорданов.
Информация: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.