iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От днес храните в ресторантите трябва да са задължително с етикет

От днес храните в ресторантите трябва да са задължително с етикет 12_1418475856

От днес храните в ресторантите трябва да са с етикет, като той трябва да се предоставя при поискване от клиентите. Ресторантите са длъжни да им предоставят информация за произхода и срока на годност на храната, която консумират.

И търговците, и заведенията трябва да обявяват и наличието на алергени, като соя, глутен, лактоза в храната, която предлагат. За съдържанието на алергени заведенията са длъжни да посочат цялата информация - в менюто или на видно място. Всичко това е вследствие на влизането в сила на новите правила за етикетиране на хранителните продукти.

Затягат се и изискванията за етикетите. Вече цялата информация за хранителните продукти трябва да бъде изписана с достатъчно едър и четлив шрифт.

Новите разпоредби стават факт, въпреки че преди дни 5 браншови асоциации поискаха от земеделското министерство и българската агенция по храните (БАБХ) да се въведе 6-месечен гратисен период по примера на Румъния.

В отговор на молбата им шефът на БАБХ Пламен Моллов заяви, че агенцията ще приложи по-меки мерки в началния период на спазване на новите изисквания за етикетиране на стоките. "В период от два-три месеца няма да налагаме актове и да глобяваме за нарушения, а само ще пишем предписания. Смятам, че това е справедливо и е достатъчен компромис от страна на БАБХ", обясни Моллов.

Наредбата с новите изисквания беше публикувана в "Държавен вестник" едва ден преди влизането й в сила. Въпреки че за европейския регламент се знае от 2011 г., бизнесът се запозна с правилата едва вчера, а агенцията по храните прави обучения едва от няколко месеца.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.