iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От какво да пазим детето си

От какво да пазим детето си 09_1441182854

Детето в семейството е не само радост, но и голяма отговорност, като родителите се стараят да ги опазят от обкръжаващите ги опасности. За съжаление понякога опасностите са там, където не очакваме.

Бездомни котки

През лятото децата играят на двора без надзора на родителите. А кое дете ще мине покрай коте и няма да посегне да го вземе?

И тогава могат да започнат проблемите. Котето може да е преносител на глисти и токсоплазмоза, коварна инфекция, която може да протича със скрит, латентен период, а може и да бъде в остра форма с висока температура, увеличаване на черни дроб и далака, главоболие, гърчове. Особено опасна е токсоплазмозата през бременността, тъй като инфекцията може да провокира вродена патология на плода.

Ако котето не излиза на улицата и не яде сурова риба и месо, то е защитено от паразити и не представлява опасност за децата. Освен това е добре котето да бъде проверено за токсиплазмоза. Ако у дома има коте, то уличните котки няма да са така привлекателни за децата.

"Светъл промеждутък"

Децата са много подвижни затова не са рядкост паданията и всевъзможни травми. Когато е ударена главата много родители се ориентират от самочуствието но детето. Ако му е лошо отиват в болница, но ако се чувства добре остава в къщи.

При травма на главата е важно да се проследи така наречения "светъл промеждутък". Това е неголям период от време, през който детето се чуства добре и нищо не го безпокои. То е весело, активно, добре се храни. Родителите се успокояват. Но след няколко часа настъпва рязко влошаване: гадене, главоболие и световъртеж, дори загуба на съзнание. Понякога това се случва през нощта и родителите могат даже да не забележат.

l Какво да правим? При всяка травма на главата детето трябва да се заведе на лекар и да се направи рентгенова снимка на черепа.

Обезводняване

Обезводняването е сериозен проблем, който при децата се развива много бързо и може да доведе до тежки последствия, дори детето може да изпадне в кома. Най-често обезводняване настъпва при повръщане и стомашно разстройство. Организмът бързо губи течности и соли и това се отразява на състоянието на детето - то става вяло, отказва да яде и да пие вода.

l Какво да правим? При стомашни разстройства и повръщане е много важно правилно да се дава на детето достатъчно течности. Ако дадете на малкия макар и чаена чашка вода да изпие на веднъж, това неминуемо ще предизвика нови позиви за повръщане. Педиатрите препоръчват да се дава по чаена лъжичка на всеки 3-5 минути. Така внимателно се поддържат течностите в организма, без ново повръщане. Може да използвате и солеви разтвор.

Сладки лакомства

Всеки от нас знае, че бонбоните оказват вредно влияние на зъбите и са предпоставка за кариеси, но малцина знаят, че те предизвикват и други проблеми - на храносмилателния тракт. Например шоколадът може да предизвика раздразнение на задстомашната жлеза, а захарта, във всяка своя форма, може да предизвика ферментационни процеси в стомаха. Всичко това е причина за панкреатити при децата, подуване на стомаха и присвивания.

l Какво да правим? Разбира се че ни се иска да поглезим децата, но трябва да знаем, че шоколадът е абсолютно противопоказан за деца до 3 години. До годинка не бива да подслаждаме храните на децата - нито попарата, нито компота, а след това прибавяме по минимално количество захар. Най-добрата закуска за детето е филия с мед или мармалад и кисело мляко. Още при първите оплаквания от болки в стомаха сладкото е първото нещо, което трябва да се изключи от менюто.

Източник: bgfermer.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.