iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От лятото купуваме с 80% по-евтин ток

От лятото купуваме с 80% по-евтин ток 03_1362121314

След 1 юли 80% от евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" може да отива за българските потребители. Това каза икономическият министър в оставка Делян Добрев в bTV, цитирана от inews.bg. Една от мерките за намаляване на електричество е именно включването на по-голям дял от тока, произвеждан от АЕЦ-а в енергийния микс.

До юни месц 200 000 мегавата от "Козлодуй" могат да отиват за регулирания пазар, каза още министъртът.

В момента малко под 60 на сто от тока на централата се ползва от българските граждани, стана ясно от думите му.

Той коментира и какво трябва да бъде изключено от енергийния микс, за да може да се продава повече електричество от "Козлодуй".

От миска не могат да бъде изведено електричеството от комбинираното производство, като и от двете "Марици", тъй като за тях има дългосрочни догвори.

От микса може да бъдат изключени ТЕЦ "Бобов дол", "Брикел". Също така може да бъде намален делът на "Марица"1 каза Добрев.

По повод вероятността тази мярка да доведе до протести на миньори той каза, че е по-добре да демонстрират няколкостотин представители на бранша вместо хиляди българи да излязат на улицата.

"Защо хората да плаща скъпа енергия от по 103-104 лева, вместо да купува евтин ток от 44 лева от "Козлодуй?", попита министърът в оставка.

Според него национализацията на ЕРП-тата няма да реши проблемите. По негово мнение просто трябва да има по-строг контрол върху тях.

Добрев коментира и друго искане на протестиращите да отпадат посредниците. Той каза, че на нашия пазар няма посредници и електроразпределителните дружества са собственици на мрежата. Ако не са те, ще бъде някой други и таксите за пренос пак ще бъдат включвани в цената на тока, каза Добрев. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.