iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От "Разпни го" до "Осанна" за губернатор заради маршрутките - снимки

Областният управител на Перник Иво Петров при  протестиращите в Драгичево

На нож посрещнаха  днес областният управител на Перник Иво Петров.в пернишкото село Драгичево голяма група протестиращи.  Хората чакаха от него обяснение защо са им отнети удобните маршрутки, с които ежедневно се придвижват до София. Преди да го емнат хората, губернаторът застана пред няколко телевизионни камери, за да обяснява какво се случва и как ще се намери изход от проблема.

Сред събралите се  на площада беше народният представител Димитър Колев, бивш областен управител на Перник, избран за депутат с листата на РЗС, но наскоро подписал декларация за вярност към ГЕРБ. Тук бяха зам. кметовете на община Перник Малин Стоилов и Иван Дегалски и зам. председателите на Общинския съвет Иво Горчев и Хранимир Генчев и общинската съветничка Камелия Руменова - и тримата от доминираната от Колев група "Съюз за Перник.

Сред протестиращите бяха и кметовете на селата Кладница -Красимир Трайков, Рударци - Симеон Павлов, Люлин - Илчо  Евгениев, както и кметицата на Драгичево Росица Стоянова. Те са хората, които напрактика отнесоха контрата заради спирането на маршрутките.

На площада бяха излезли и част от педесетината шофьори на фирма „Транс Експрес Груп”, която обслужваше линиите за специализиран транспорт досега и техният шеф Красимир Иванов. С отнемането на възможността да превозват пътници като организирани групи, те напрактика губят работата и заплатите си.

Събралият се народ негодуваше срещу всеки от дошлите управници, срещу всички заедно, срещу правителството и другите правителства и срещу всичките партии.

Даваха ми 300 лева, сега като не мога да ходя на работа ще ги загубя, вайкаше се беловласа жена, която има да си доработва за пенсия.

Оставяте без работа 50 мъже и 50 семейства без хляб, гневеше се шофьор на средна възраст.

Как ще ходя сега при доктора, искрено се притесняваше прегърбена баба.

След като се освободи от обективите на телевизионните камери,  с папки под мишницата областният управител застана сред хората. Той отказа предложеният му микрофон и добре че го направи, иначе много повече щяха да са тези, които да му се ядосат. Губернаторът подходи с грешни тези. Драгичево не е оставено без транспорт, каза Петров на хората,   които не са можали да отидат на работа и да изпратят децата си на училище. 

Той им обясняваше, че покрай Драгичево (има се предвид по главен път Е-79) всеки ден минават 60 автобуса от Перник за София  обратно и те можело да са им полезни. После областният управител каза, че фирмата „Юнион Ивкони” вече ще ги вози от Кладница, през Редарци и Драгичево до Горно Драгичево и после пак на главния път към софийската автогара „Запад”.

При споменаването на мощния столичен превозвач хората заскандираха: „Да си ходи в сараите на Доган. Искаме си нашите маршрутки!”.

Тогава областният управител сгреши за втори път: Няма такава линия, се опита да убеди той. Но хората го контрираха, че години наред са пътували с нея, т. е имало я е до преди два дни. 

Те недоволстваха защо не са били предупредени по-отрано и защо не са били взети мерки навреме, за да не се получават проблеми. Губернаторът контрира, че това било работа на превозвача, който отдавна знаел, че става незаконен. А предупреждението било ден за ден, за да се създаде напрежение.   

 Подвикванията към оратора станаха по-груби:

Бегай у Дивотино, бе!

Колко пари земахте? Върнете парите!

 Кой депутат от ГЕРБ е съдружник в "Юнион Ивкони"?

Колко ягнета изеде при Лида Кокошкарката у сладкарската!

Повече няма да гласуваме! Няма да плащаме дънъци!

Народът беше близо до „Разпни го!”. Възрастна жена приканваше множеството към магистралата – да бъде блокирана. Постепенно обаче страстите се поуспокоиха, защото в този момент близо до площада премина автобус на "Юнион Ивкани” - явно като доказателство на казаното от губернатора.  Дойде и шефката на ТК „Бус Перник” Магдалена Милтенова.  Ръководената от нея транспортна кооперация обслужва линията Кладница- Рударци- Драгичево- София след спечелен конкурс. В разговори с отделни хора, Петров и Милтенова успяха да поуспокоят народа, че все пак ще има с какво да пътуват. По закон в пиковите часове можело да се пускат и допълнителни превозни средста така че да има място за всички.

Група жени все пак "арестуваха" губернатора и го поведоха пеша от площада към Горно Драгичево - има- няма само 4-5 километра, за да се убеди какво е разстоянието. Той се дърпаше с думите: Трябваше депутата да водите - той е гласувал законите. 

Преди да го помъкнат към Горно Драгичево на губернатора му остана време да даде инструкции на една електронна медия какво точно да пише. Така хората разбраха, кой е набедил тяхната кметица, че лъже с неверните тези, изговорени от губернатора.

Разговорите на чашка след протеста продължиха на тема как ГЕРБ гласува лобистки закони в услуга на определени фирми, как сега са се вторачили в малките бакалии, за да са в услуга на големите търговски вериги и как все по-малко мислят за хората и не са по-различни от всичките преди тях.

Фирма "Транс Експрес Груп" може и да не е била изрядна, но все пак имаше договори със селските кметове, които се явяваха организатори на пътуващите групи. Наместила се беше в сериозна ниша на пазара и не може да се отрече, че маршрутките си бяха полезни на хората. Фирмата помагаше на селата и с пари за разни мероприятия, а в Драгичево подържа футболния отбор и иска да построи стадион. Упреците са, че не плащали данъци и не издавали билети. 

Сега областният управител, който в предишна своя битност е бил и селски кмет, се опитва по всякакъв начин да намери разрешение.  Влиза в положението и на бившите си колеги , и на хората. Вече са направени постъпки съществуващата в транспортна схема линия Студена -София само с два курса на ден да бъде допълнена с прецизирано разписание и така да се заместят курсовете на специализираният превоз не само от Студена, но и от Кралев дол и Църква. Така губернаторът може и да си заслужи "Осанна".  Поне донякъде.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.