iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отбелязаха събора в Ярджиловци със заря

Отбелязаха събора в Ярджиловци със заря 08_1440744265

Тази година пищна заря изненада ярджиловчани и гости на селото на тазгодишния 451-ви събор. В продължение на няколко минути фойерверки и пукотевици святкаха в небето пред цяло село, събрало се на площада за празника.

Тази година зарята надмина и миналогодишната, а някои коментираха, че била като за пред избори. Зарята бе платена от фирма Сани Конс, които имат цех в Ярджиловци и всяка година помагат с парични средства за празника.

Големият събор на Ярджиловци винаги идва с кърпене на дупки по улиците. Това е единственото подновяване на пътя за годината. Тази година обаче асфалта не стигна за цяло село, а като нелеп символ на немотията остана да стои една полуасфалтирана кръпка.

Ярджиловчани започнаха да празнуват още снощи със сергии, скари и бира под звуците на народни хора. Сцената бе украсена с много балони, изобразяващи българския трикольор. Украсата бе дело на сватбено студио "Иси".

За селото и тази година пя народната певица Румяна Попова. Жители се пошегуваха, че и нея ще правят почетен гражданин на Ярджиловци, подобно на Борис Дали, който няколко събора поред пее в селото. Преди него пък абониран беше Руслан Мъйнов.

Гласовитата Румяна Попова след участието си не пропусна да агитира за кмета Григор Христов, което малко или много превърна празника в предизборна кампания. Той от своя страна поздрави съселяните си и им пожела да са здрави и да се обичат.

По традиция бяха наградени най-възрастният и най-младият жител на селото. Тази година това бяха Стоян Стоилков, роден през 1918г. и Радослав Ковачев на два месеца.

Награди получиха и най-възрастното семейство - Такеви и най-младото семейство - Иванови.

Преди тържеството на площада прозвучаха химна на Република България и химна на Европа, а момичета с носии издигнаха знамената.

Днес, 28 август, когато по стар стар се празнува и Богородица, е съборът на село Ярджиловци. Жители на селото посрещат гости с богата трапеза и ракия. Наздраве!

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.