iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отглеждаме гълъби по таваните, а те в замяна ни носят дървеници

сн. bulgariaturism.blogspot.com

Специалисти съобщиха, че някои от пернишките гълъби пренасят дървеници в града. Гражданите се съветват да не отглеждат гълъби по таваните на блокове и къщи.
“Дървениците нападат дограмите на прозорците и естествения паркет. Веднъж влезе ли в дървото после изтребването е трудно”, твърдят от службите за борба с вредителите.
Освен това гълъбите пренасяли и зарази. Затова обитателите на няколко блока в квартал Изток вече са предупредени от специалистите да прогонят пернатите и да не ги хранят, защото може да им донесат куп главоболия.
„Те могат да заразят човек с няколко различни болести. Най-честата заплашителна за човека е Campylobacter jejuni и обикновено се проявява с остра диария, а понякога и с повръщане”, твърдят специалистите.
Учени от Центъра за изследване на животинското здраве в Испания категорично са установили,
че гълъбите, които пълнят градските площади, действително са носители на две опасни за здравето на хората бактерии. Тези експерти са открили, че макар да са вредни за човека, въпросните микроорганизми не представляват опасност за самите птици. В резултат на това гълъбите, често наричани „плъхове с крила” от хората, които ги подозират в пренасяне на болести, могат да служат като своеобразни „резервоари” за някои опасни човешки патогени. Ето защо трябва да се ограничава събирането на гълъби на оживени места и тяхното хранене от минувачи.
Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.