iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат още пари за земеделските производители

Отпускат още пари за земеделските производители 08_1440927139

До края на годината 50 милиона евро ще бъдат отпуснати на земеделските производители за закупуване на земеделска техника, като това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на международния фестивал на меда в Несебър вчера.

Парите идват от старата Програма за развитие на селските райони, която действаше до 2013 г. Сега тя се отваря отново и стопаните могат да кандидатстват за получаване на субсидията от 7 до 12 септември.

Максималният размер за проектно предложение е 500 000 евро. "Ние осъзнаваме изключителната натовареност, която ще предизвика този прием в Държавен фонд "Земеделие", но той има административния капацитет да се справи", увери министърът. Според нея интересът към инвестиции по новата Програма за развитие на селските райони със срок на действие от 2014 до 2020 е изключително голям. "Там средствата за земеделска техника изобщо не стигнаха, така че с парите от освободения бюджет от 50 милиона евро всички имат достатъчно време да си подготвят проектите и да кандидатстват", допълни тя.
Пред пчеларите Танева съобщи още, че се подготвя нова нотификация, в която в частта "Агроекология" ще бъде предложена специална мярка за земеделски производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства. За това са настоявали пчеларите на срещата с нея в Бургас през юли. Очаква се мярката да бъде отворена през първата половина на 2016-а.

Танева отправи препоръка към пчеларите да се обединят в обща организация, за да получат възможност да увеличат своите доходи и пазарно присъствие. Това е обичайна практика в страните от "стара Европа". "При нас това не се е случило, което е затруднение при комуникацията на изпълнителната и законодателната власт със земеделския сектор. А това крие риск от влияние в политиките на малки групи от хора, които не са представителни за бранша.

Със сигурност България трябва да върви към законово-формулирани критерии за национални представителни браншови организации, които да са партньори на изпълнителната и законодателната власт", обясни Танева. По думите й, такъв законопроект вече е внесен в Комисията по земеделие и храни и предстои да бъде пoдложен на обществено обсъждане.

Младежи на опашка пред министърката

Преди това земеделският министър предизвика огромен интерес сред младежката организация на ГЕРБ. В петък тя бе лектор на Осмия летен университет на МГЕРБ, който се провежда във Варна. Пред над 220 младежи от цялата страна Танев представи възможностите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и очерта политиката на министерството и целите, които си е поставила, за да се постигне едно балансирано и конкурентоспособно на европейското земеделие. За пръв път земеделският министър е лектор на летен университет на младежите.
От своя страна те й задаваха много на брой конкретни въпроси в областта на земеделието, а министър Танева остана удовлетворена от факта, че все повече млади хора се интересуват и решават да се занимават със земеделие.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.