iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отрязаната върба в Изток била опасна за преминаващите

Отрязаната върба в Изток била опасна за преминаващите 02_1455261815

“Зелената” класна стая, която се намира в парка пред сградата на кметство Изток, е непокътната. Това съобщиха от Общината по повод подвеждаща информация за отрязано дърво. Мярката е била наложителна от страна на кмета Емил Костадинов, който е реагирал след сигнал от граждани,че дървото е реална опасност за преминаващите. Преди служителите да пристъпят към действия, е уведомен отдел “Инвестиции, екология и озеленяване“ в община Перник. След направен оглед от експерти на място, се оказва, че дървото е било в списъка за планирано премахване.

Става дума за плачеща върба с мека дървесина. По стъблото й са установени гъбични заболявания, които водят до разяждане. Кухото стъбло лесно може да се прекърши, което създава риск за здравето и живота на гражданите. Още повече, че в близост се събират и деца. Това е причината дървото да бъде отрязано.

Главният експерт от отдела Асен Илиев уточни, че има и други потенциално опасни дървета, които са констатирали при направен планиран оглед на санитарното състояние на растителността в кв.Изток.

От кметство „Изток“ благодарят на хората за проявената гражданска позиция и уверяват, че за тях сигурността на гражданите и опазването на растителността е приоритет.

Във връзка със зачестилите напоследък сигнали на притеснени граждани за премахване на растителност, от отдел „Инвестиции, екология и озеленяване” при Община Перник уточняват, че действията в тази посока се извършват организирано и въз основа на сериозни причини. Отрязването на дървета е крайно решение, въпреки че има случаи, в които тази мярка е неизбежна. Това става, когато дървото е сухо или загнило, болно е или пречи при ново строителство, или застрашава сигурността на гражданите.

Изсъхналите и заболели дървета, създаващи непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са предвидени за поетапно премахване. В момента се инспектира санитарното състояние на дълговечната растителност в Централната градска част на Перник. Предстои премахване на сухи дървета и по протежението на бул. “Юрий Гагарин“ в Изток.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.