iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Паднаха цените на билетите на междуградските автобуси

Паднаха цените на билетите на междуградските автобуси 01_1422348395

През последната седмица цените на автобусните билети за междуградските линии паднаха с 10-20%, съобщи Галя Топалова, председател на Сдружението на автобусните превозвачи.

Според нея колко е голямо

поевтиняването, зависи от броя на пътниците

по различните направления. По думите й много от общините не изплащат компенсациите на автобусните превозвачи за обслужването с намаление на ученици и безплатните билети за деца под 7 години. „Най-голям длъжник е София”, уточни тя.

„Цените на горивата едва ли ще продължат да падат и затова не може да се очаква ново поевтиняване на билетите”, прогнозира Топалова. „Без това услугата е под себестойност, защото лихвите по кредитите не падат. Заради липсата на работна ръка заплатите се вдигат. Отделно демографската криза намалява драстично пътниците. Преди автобусите бяха пълни”, каза тя.

При билет от 33 лв. по маршрута София - Варна всеки пътник има принос от 5,80 лв. към общия разход на гориво, или около 25% от общата цена, сочат сметки на bTV.

Според Топалова голям проблем в бранша е сивият сектор. По думите й делът му на пазара в момента е 30%, като голямото нарастване е станало през последните няколко години.

За разлика от автобусните превозвачи таксиметровите нямат намерение да свалят цените. Те смятат, че

поскъпването на живота отдавна е изяло резервите

за поевтиняване на услугата.

Инж. Спас Атанасов, председател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи, каза за „Монитор”, че при такситата е трудно да се променят цените. „Общо в България те са към 22 000, а в София са 6500”, поясни той. „Само в столицата ще е нужен цял месец, за да си сменят всички тарифите. Затова то се прави обикновено на около 6 години. В момента нямам информация от колегите някой да е решил да намалява цените. От друга страна, не се очаква поевтиняването на горивата да продължи още дълго”, смята браншовикът. Той напомни, че повечето от такситата са на метан, а това гориво не е паднало кой знае колко и това е една от причините да не се променят цените.

Емил Игнатов от една от големите таксиметрови фирми смята за абсурдно поевтиняването на услугата. „Определянето на

цената на такситата не зависи само от горивото

а и от много други фактори”, каза той за „Монитор”. „За последните 15 години такситата са поскъпвали само 2 пъти, и то с някакви стотинки. За същото време лизингите, резервните части, маслата, както и животът като цяло поскъпнаха много повече от превоза с такси”, каза той.

Според Сава Комитов от Асоциацията на таксиметровите синдикати засега не се предвижда спад на цените. Той предполага, че фирмите ще изчакат поне няколко месеца, преди да вземат някакво решение.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Февруари-2016

26-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com