iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пак ще променят критериите за получаване на детски надбавки

Пак ще променят критериите за получаване на детски надбавки 10_1445934064

Още 10 000 ще получат право на детски надбавки след увеличение на подоходния критерий за този вид помощ, като това предвижда проектобюджет 2016.

Сега право на месечни помощи имат право семейства, чиито доходи не надвишават 350 лв. на член от семейството. От 1 юли догодина този праг се вдига на 400 лв. „В момента 500 000 домакинства получават детски надбавки, а след промяната очакваме броят им да се увеличи с 10 000“, показват разчети на социалното министерство. В момента държавата

отпуска надбавки на около 80% от малчуганите

От началото на 2016 г. обаче влиза в сила ново изискване, което ще засегне родителите, които живеят на семейни начала, но не са сключили граждански брак. В момента при изчисляване на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки се вземат предвид само доходите на майката. От догодина ще се изчисляват и приходите на бащата, при условие, че той и майката живеят на един адрес. По данни на НСИ през миналата година 58% от бебета са родени именно в семейства без брак. Това означава, че от средата на следващата година помощите на голяма част от родителите ще бъдат спрени.

Според проектобюджета от догодина размерът на детските надбавки ще зависи от броя на наследниците. От 35 лв. на 37 лв. ще се увеличи сумата за едно хлапе. За две деца помощта ще бъде 85 лв., за три – 130 лв., а за четири ще набъбне до 140 лв. За всяко следващо хлапе сумата ще се увеличава с 20 лв., а не, както сега, с 35 лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.