iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Пенсионерите почетоха св. Варвара

Пенсионерите почетоха св. Варвара 12_1417771027

Вчера, когато беше денят на Св. Великомъченица Варвара, се събраха на седянка в трапезарията на Православния патронаж „Св. Петка“ в радомирското село Дебели лаг хората от Дневен център и Защитено жилище „Св. Троица“ от с. Извор и Дневен център за хора с увреждания от кв. Върба на Радомир, заедно с Пенсионерския клуб в Дебели лаг.

Постната трапеза трудно побра вкусните гозби, подредени за деня по стар обичай-царевична питка, рубена варена царевица, леща, боб, постен зелник, медена питка и прословутата радомирска боза.

Желан гост на празника беше Протосингела на Софийската Света митрополия отец Ангел, който направи тържествен водосвет и освети трапезата. За обичаите на този ден разказаха бабите от Извор, а баба Милка си припомни как тя с приятелки е празнувала Варвара в своята младост в село Друган.

На този ден не се работи, не се чисти, готви и пере. За това младите момичета от Дневния център кв. Върба попяха, други люшнаха хорце. Накрая домакините подариха на отец Ангел картина, изработена в часовете по арт-терапия от природни материали-леща, боб, царевица и жито. Трогнат от жеста на тези хора отеца им пожела лек пост и радостни Рождественски празници.

Православният патронаж в Дебели лаг вчера отбеляза и 12 години от откриването. Той бе първият в страната православен патронаж, създаден от Сдружение „Общество и православие“.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Януари-2018

25-Януари-2017

26-Януари-2016

26-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com