iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани ще участват на „Рощиляда 2016” в Лесковац

Перничани ще участват на „Рощиляда 2016” в Лесковац 08_1471618282

Сръбската звезда Неда Украден ще открие тазгодишния фестивал на сръбската скара „Рощиляда 2016” в Лесковац, като организаторите на мащабното събитие посетиха Перник, за да поканят перничани и да разкажат за предстоящата програма, която готвят. На срещата присъстваха и представители на отдел „Култура и образование” в общината - началникът Юлияна Ефремова и експертът Анелия Славова. Фиестата ще започне на 29 август и ще продължи до 4-ти септември. Тя ще включва още концерти, модни прояви и културни събития.

Всеки, който е любител на балканската скара и сръбската музика, ще има възможност да се наслади и да опита уникално приготвени и изпечени плескавици, кебапчета и кюфтета.

Сътрудничеството между Перник и Лесковац е от 20 години, сподели председателят на читалище „Елин Пелин” Йордан Дичев. Ние трябва да го съхраним и да продължим да го обогатяваме. Чрез подобни фестивали се поддържа духът на хората”, смята Дичев.

В рамките на 7 дни ще бъде изпечена около 7- 8 тона кайма, ще има голямо разнообразие и от други приготвени ястия, няма да липсват и сергиите с уникални сувенири.

Всяка година фестивалът се посещава от 700 хиляди души Сред атракциите, които привличат очите на туристите, е най-голямата плескавица в света , приготвена от 60 кг кайма. Чеверметата също не трябва да бъдат пренебрегвани от любителите на месото.

„Фестивалът „Рощиляда” стана марка, с която Лесковац е известен не само в Сърбия, но и в други страни. Организаторите му се опитват да насърчат производството на барбекю месо, както и подготовката на специалитети на скара чрез семинари, конкурси, готвачи и ученици, кръгли маси, лекции и симпозиуми.

Освен бургери, един от най-популярните ястия е „Лесковац бъркалката”, която се състои от смесени месо и зеленчуци”, разказаха Таня Стоянович и Миролюб Радивоевич от туристическа агенция в Лесковац.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.