iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин на инвалидна количка тренира за мeждународни състезания по баскетбол

Перничанин на инвалидна количка тренира за мeждународни състезания по баскетбол

Радослав Георгиев от Перник е на инвалидна количка, но редовно играе баскетбол. Той не пропуска тренировка на създадения преди около година отбор от хора с неговата съдба.

 Състезателите тренират  по два пъти в седмицата – всеки вторник и четвъртък, в специално пригодена зала за инвалиди на стадион "Васил Левски" в София. Радослав пътува до там от Перник. Той  е на 59 години, но влезе ли в играта никой не може да го спре.

"Дали си човек с някакво увреждане или си здрав няма значение, важното е да имаш желание да спортуваш, да го правиш да се занимаваш с нещо, което да ти е полезно.", споделя борбеният мъж.

Отборът тренира вече цяла година. Групата се събира по инициатива на Българската федерация по баскетбол и вече е готова да участва в международни състезания.

Мотивацията е много голяма. Спортът е нещо страхотно за нас, споделят състезателите.

В началото са едва шестима, сега вече са отбор от 15 играчи. Тренират със специално проектирани спортни колички, които са по-маневрена и по-бързи от стандартните.

Хората с увреждания са много по отдадени на нещата които правят, признава треньорът Кръстьо Църов. Според него състезателите му са различни не за това, че са в инвалидни колички, а с отношението си в усилията, които трябва да вложат.

„Аз от тях не съм чувал нито веднъж "няма" и "не мога", като имам в предвид какво усилие трябва да вложи всеки от тях за това, което правим.", казва треньорът

На стадиона вече работи и координационен център за хората с увреждания. Всеки желаещ за спортува може да получи от там информация къде са достъпните зали и в какви отбори може да се включи.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.