iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник се моли за бедстващите българи

Перник

Да се молим за бедстващите българи в Хасковска област и техните домове! Този призив е отплавен чрез профила на Перник във Фейсбук.

Харманлийското село Бисер е напълно наводнено.  В селото живеят около 800 души. Скъсала се е язовирна стена на яз. "Иваново" до едноименното село.

В Бисер вече се намират спасителните екипи. Помощ им оказват няколко хеликоптера. Военни от Крумово и Стара Загора също взимат дейно участие в спасителната акция. Премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и земеделският Мирослав Найденов се намират в бедстващото село. Цветанов ще ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова съобщи, че има отнесена кола с двама души в нея. И двамата вече са евакуирани. Те са седели 6 часа на капака на колата си.

19 души са вече спасени. Единият от тях е със счупен крак. узунова уточни, че имат подозрения за загинали, но не могат да потвърдят информацията. На място са дошли и доброволци от Българския червен кръст. Осигуряват се и помещения за бедстващите, където им се дават сухи дрехи и храна. Водолази пътуват за селото, за да обходят под вода къщите в търсене на хора.

Приливната вълна е била над три метра и е потопила напълно под вода с. Бисер. Едноетажните къщи са напълно наводнени, потвърди и обласният управител на Хасково Ирена Узунова.

В Свиленград също е обявено бедствено положение. Река Марица е заляла част от крайбрежието на града.

Заради бедствената обстановка в няколко области, премиерът е наредил на Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната.

Господ да ни пази, дано да стигнем село Бисер, каза по-рано през деня премиерът пред БНТ,  който трябваше да лети за мястото на бедствието, застрашаващо живота на десетки жители на харманлийското село Бисер.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.