iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник ще иска безлихвен кредит от ПУДООС

Перник ще иска безлихвен кредит от ПУДООС 07_1406231146

Без заем дейностите по довършване на изграждането на регионално депо за битови отпадъци в Перник ще бъдат прекратени. Това заяви на общинска сесия вчера ВрИД кметът на Перник Илинка Никифорова. С докладна записка на кмета Росица Янакиева беше поискано съгласието на общинските съветници да се кандидатства за отпускане на безлихвен заем в размер на 2 334 859 лв от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (УДООС) към МОСВ. Сумата представлява собственият принос на Община Перник по проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Перник”, чрез който се изгражда регионалното депо. Искането на заем от ПУДООС се налага заради прекратената дейност на финансовия инструмент ФЛАГ, където тази сума е била одобрена за нуждите на община Перник.
Съветниците дадоха съгласие за заем от ПУДОС, но преди гласуването Денислав Захариев от ГЕРБ попита дали в общинската администрация има информация защо не работи ФЛАГ, а Владислав Караилиев (ГЕРБ) поиска уточнение какво ще стане с проекта ако от исканият от ПУДООС не бъде получен.
Илинка Никифорова уточни, че в момента не се разплащат извършени по проекта дейности, не може да се фактурира, а така не може и да се иска връщане на средства по проекта. Заемът от ПУДООС ще бъде безлихвен и трябва да се върне за две години. Проектът се изпълнява от 2011г. и трябваше да бъде приключен до края на 2014г, но има отсрочка с една година. Тя беше категорична, че при липса на заем част от дейностите по проекта ще бъдат прекратени, но ако от ПУДООС има отказ, ще се търсят и други варианти.
Причината за блокирането на ФЛАГ е експертното правителство на Пламен Орешарски и спрените от Брюксел средства по оперативните, не пропусна да отбележи на микрофон Денислав Захариев, въпреки, че Никифорова пропусна да отговори на неговия въпрос.

Източник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.