iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Питаме данъчните в нета

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Отговор на хиляди въпроси по данъчното и осигурително законодателство могат да намерят клиентите на администрацията в системата „Въпроси и отговори”, публикувана на www.nap.bg.

В интернет приложението са обявени също и абсолютно всички указания и становища на изпълнителния директор на НАП по прилагане на законодателството от 2006 г. до сега. Тези документи клиентите на агенцията могат да намерят също и в разделите „Данъци” и „Осигуряване” на www.nap.bg.  

С търсачката на приложението, клиентите на НАП могат много лесно да намерят отговорите на своите въпроси. Това става по ключова дума, изходящ номер, вид нормативен акт, по член, алинея, точка от нормативен акт. Освен това, системата „Въпроси и отговори” дава възможност да се залага начална и крайна дата на търсения документ, както и вида на документа – въпрос, указание, становище. Базата данни от отговори, становища и указания се обновява ежедневно и информацията, публикувана в приложението за въпроси и отговори, е напълно актуална.

От НАП напомнят на своите клиенти също, че отговор на данъчни и осигурителни въпроси, те могат да
получат и на телефона за информация 0700 18 700.  Информационният център на НАП е с работно време от 9.00 до 17.30 ч. всеки делничен ден, като обаждането се таксува на цената на един градски разговор. Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: [email protected].

Освен тези две възможности, когато имат въпроси при много специфични данъчни и осигурителни
казуси, гражданите и фирмите имат и друг вариант. Всеки четвъртък от 14,00 до 16,00 ч. в петте дирекции „Обжалване и управление на изпълнението” в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново има организирани приемни. Тогава експерти по прилагане на специфично законодателство отговарят на въпроси на клиентите на агенцията.

Междувременно от вчера на интернет страницата на НАП e достъпен и програмен продукт за изготвяне на
декларацията за изплатени доходи извън трудови правоотношения. До 2 май всички фирми, които са платили доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да декларират пред НАП данните за това.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.