iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По Националната програма “Сигурност" от днес в пернишкия регион са назначени 200 безработни

По Националната програма “Сигурност" от днес в пернишкия регион са назначени 200 безработни 06_1401709630

По Националната програма “Сигурност" от днес в пернишкия регион са назначени 200 безработни. Те ще опазват обществения ред в малките населени места.

Пернишка област е една от първите в страната, в която програмата тръгна и хората, които ще работят като сътрудници на полицията, вече са на новите си работни места. Това бе съобщено на брифинг днес в кабинета на областния управител Михаил Михайлов.

Повечето от наетите са на възраст между 40-50 години. Сред общо 200-те човека, 40 са жени. Те ще работят предимно в малките, отдалечени села, където няма полицейски участъци. Помощниците на полицията нямат оръжие и униформа, а само светлоотразителни жилетки и карти за легитимация. Тяхната работа ще бъде да сигнализират на полицията, ако видят, че се извършва някакво нарушение или престъпление. Затова телефоните им са включени към 112, откъдето веднага ще препращат сигналите към дежурните в полицията. Пазачите ще работят по двама през деня и ще патрулират по маршрут, определен от кметовете на населените места, обясни Милослава Рудолф- директор на Регионална служба по заетостта.

“Умишлено населените места, като Перник и Радомир, в които има полицейски участъци не са включени в програмата. Целта на програмата е да се подсигури спокойствието на хората, които живеят в отдалечените, слабо населени райони, в които няма полицейско присъствие”- допълни директорът на ТД Бюро по труда Росен Симеонов.

На територията на Пернишка община в селата ще работят 48 сътрудници, в Радомирско- 24, в община Брезник- 12, 28 в Ковачевци, 20- в община Земен и най-много в община Трън- 68. Всички те са били назначени след щателно проучване от полицията. Преминали са и инструктаж от специално обучени 66-ма полицейски служители.

“Надявам се, че помощниците ще се сработят добре с нас. Те значително ще улеснят нашата работа, особено по селата. Техният ангажимент е най-вече да подават сигнали за нарушения”- обясни директорът на ОД на МВР Славчо Станиславов. Според него сътрудниците били добре инструктирани, така че да са наясно при какви случаи ще се подават сигналите, за да се избегнат фалшиви повиквания към органите на реда.

Маршрутите и графиците за работа на наетите пазачи ще се определят от кметовете. Техен ангажимент е да бъдат поставени и конкретните задачи. Работодател на сътрудниците обаче е областната управа.

“Има известно напрежение сред кметовете по повод стартирането на програмата. Не бива да се делим на местна и държавна власт”- каза заместник-областния управител Кирил Леонов, който пряко отговаря за програмата. Той призна, че поредното такова недоволство е дошло от страна на кмета на Брезник, който не пожелал да поеме отговорност по програмата.

Пазачите-сътрудници ще работят при пълно работно време 8 месеца срещу заплата от 340 лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.