iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почина актьорът Коста Цонев

Коста Цонев сн. Труд

Почина големият български актьор Коста Цонев. Отиде си един велик талант и прекрасен човек  Той е издъхнал днес около 4,30 часа. В последните години актьорът почти не излизаше от дома си след тежка сърдечна операция, която през юли 2009 г. му направи проф. Александър Чирков.

Коста Цонев  изигра стотици роли в театъра и киното. Притежаваше екстравагантни за Балканите качества - изключителна дисциплина и професионализъм с цената на всичко. Ще помним неговите ярки образи в "Човекът от Ла Манча", "Историята на един кон", "Както ви харесва", "Сватбите на Йоан Асен", "Дом за нашите деца", "Баща ми бояджията".

Коста Цонев е роден на 10 юни 1929 г. Завършил е ВИТИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“.

Участва в много театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Става много популярен като българския таен агент Емил Боев по книгите на Богомил Райнов за българското разузнаване.

Бил е актьор в трупите на Младежкия театър и театър „София“. Носител е на редица отличия и награди за своето творчество.

Миналата година получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2001 г. влeзe в политиката като депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. отново бе избран за депутат от същата политическа партия.

Коста Цонев издаде и мемоарната книга, озаглавена „Дон Кихот от Красно село“.

"Не унивам и никога не падам на колене. Боря се докрай, докато мога", казваше приживе актьорът, чийто силен дух го държеше изправен и в политиката, и в живота, дори след тежките операции, които претърпя през последните години.

Поклон пред светлата му памет и Бог да го прости!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.