iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почина Росица Янакиева

Сбогом на Росица Янакиева, починала е тази нощ 01_1422257881

Тази нощ във ВМА на 60-годишна възраст без да дойде в съзнание е починала зам. председателят на Народното събрание и екскмет на Перник Росица Янакиева. Това потвърдиха от болницата. Тя постъпи на 6 януари в болницата със спукана аневризма и още същия ден й бе направена безкръвна операция. До деветия ден след оперативната интервенция Янакиева се чувстваше добре, беше контактна. Внезапно състоянието й се влоши и отново премина на командно дишане.

По непотвърдена информация втори тромб е запушил кръвоносни съдове в мозъка и той буквално е умрял от липсата на кислород. Така Янакиева изпадна в дълбока кома и въпреки усилията на медиците, не успя да се пребори за живота си.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ “Климент Охридски”.

Започва кариерата си като технолог в “Пектин”. Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката “Топлофикация”. Янакиева бе и депутат в 40-тото Народно събрание от БСП.

От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство “Изток”, а от 2005 г. до предишните местни избори бе народен представител от Коалиция за България. Беше и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.

През 2007 година БСП я издига за кандидат - кмет на Перник и Янакиева печели изборите.

На 30 октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52.94% от гласовете.

Беше грижовна майка, баба, съпруга, личност, човек. Перник беше нейна кауза. Приживе казваше, че градът винаги ще бъде част от живота й.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.